среда децембар 12 , 2018

Активности чланица

Једанаест организација потрошача из локалних средина (из општина и градова) у Републици Србији основало је 10. 12. 2004. године у Београду јединствену организацију потрошача под називом НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПОТРОШАЧА СРБИЈЕ (НОПС) са циљем да нас представи и да ЕУ добије једног партнера.

НОПС је непрофитна, независна, невладина, ванстраначка организација, односно савез организација потрошача формирана ради заштите интереса потрошача и заштите њихових права.

НОПС је организована на подручју Републике Србије.
Њено деловање је јавно, извештаји о активностима се преносе посредством средстава јавног информисања.

Потрошачи се у НОПС учлањују добровољно, преко организација потрошача у општинама (градовима) да би удружени могли снажније да делују на промене у друштву и допринесу бољој заштити права потрошача.ОП Кикинда - Петиција против "Паркинга"

Услед све учесталијих пријава суграђана на непримерено пословање фирме „Метро паркинг север”, Удружење потрошача Кикинде поново покреће петицију против пословања ове Компаније.

- На основу великог броја пријава суграђана, петиција ће бити организована на територији читаве општине. Сваке седмице одржаваћемо састанак са суграђанима, који могу да дођу до наших просторија и преузму образац за сакупљање потписа. Сви који имају проблема и са другим компанијама у општини, такође могу да нам се обрате - каже председник Удружења потрошача Кикинде Александар Кораћ.

Члан Удружења потрошача Дарко Цвијан навео је да је просечна казна за одношење аутомобила возилом „паук” шест хиљада динара, а да је, примера ради, налог за његову казну био под бројем 1.228. То значи да је до сада преко седам милиона динара отишло из Кикинде.
Просторије Удружења потрошача налазе се у Светосавској улици број 32, код мегамаркета „Макси“, а радно време је сваког дана, од 12 до 15 сати.

 

ОП Крагујевац - Прво упознавање са новим Законом

Поступајући на основу обавеза и овлашћења из новог Закона о заштити потрошача, Организација потрошача Крагујевац реализовала је пројекат под називом: "Разумевање потрошачких права", финансиран од стране Града Крагујевца, управе за привредне ресурсе.
Први сегмент односио се на привредне субјекте. Упознавање пословне заједнице са територије Града са законским одредбама како би остварили увид у ефикасну примену свих обавеза које произилазе из новог Закона о заштити потрошача представља јединствен покушај у нашој земљи.

Опширније: ОП Крагујевац - Прво упознавање са новим Законом

 

Анкета и у Власотинцу

Настављајући добру праксу Организација потрошача Власотинце је поводом Светског дана потрошача 2011. извршила анкетирање својих суграђана у 6 врло битних потрошачких тема.

Резултате можете видети овде:

   

Анкетирање потрошача у Крагујевцу

Поводом Светском дана потрошача спроведено је истраживање од стране чланова Организације потрошача Крагујевца и имало је за циљ стварање реалне слике о просечном крагујевачком (српском) потрошачу.

С обзиром да се за Крагујевац по свим параметрима може рећи да је типичан српски град, ови подаци могу се сматрати и као стање просечног српског потрошача.

Опширније: Анкетирање потрошача у Крагујевцу

 

ОП Крушевац - Безбедност хране и заштита потрошача

Организација потрошача Крушевац организовала је 14. новембра округли сто на тему: Безбедност хране и заштита потрошача. Овај скуп је део пројекта  „Правилном исхраном до здравља - деца као потрошачи" који финансира Министарство здравља.

Опширније: ОП Крушевац - Безбедност хране и заштита потрошача

   

Страна 1 од 2

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...