среда децембар 12 , 2018

Примена правилника о декларисању је поново одложена

Обавеза да на својим производима наведу све информације које могу да утичу на наше здравље одложена је за додатних шест месеци.

 

Тачно годину и по дана имали су произвођачи да учине нешто што би требало да буде једноставно - да на амбалажу својих слаткиша, грицкалица, пецива, сокова и прерађевина напишу шта се све налази у њима.
Тако бисмо за сваки купљени производ знали колико има соли, шећера, масти, протеина, угљених хидрата, као и колика му је калоријска вредност. Све ово је требало да знамо од 15. јуна, али због нових измена знаћемо тек 1. јануара следеће године.

Др Даница Зарић из ИХИС Нутриционизма сматра да је произвођачима било више него довољно 18 месеци да се прилагоде новим прописима.
- Потребно је што пре увести нутритивне таблице на производе, јер је то једини начин да свако од нас зна колико је здрава, односно нездрава нека намирница - каже др Зарић.

Она објашњава да су то све важни подаци, поготово ако узмемо у обзир да у Србији има све више гојазних, дијабетичара и људи са кардиоваскуларним проблемима.
- Када сви неопходни подаци стоје на амбалажи, онда купац који има повишен притисак тражи крекере са мање соли, неко ко је склон гојењу тражи намирнице са мање масти и шећера - објашњава др Зарић.

До 1. јануара следеће године ове информације ћемо добијати само од произвођача који желе да их поделе са нама, а и они који имају таблоце могу да избегну да на њих ставе нездраве састојке. Чини се да је неко опет изашао у сусрет прехрамбеној индустрији и да је то поново учињено на штету нас потрошача.


Извор: Телеграф

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...