среда децембар 12 , 2018

Европа забрањује „шкарт” робу за источно тржиште

Европски парламент је данас великом већином од чак 464 гласа „за” изгласао  извештај о различитом квалитету производа за источно и западно тржиште. Како је за Политику речено у Одбору за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента, ово подразумева промену Директиве о непоштеној пословној пракси, али и оснивање посебног европског тела које би се бавило додатним регулисањем и контролом тржишта.
– Ово је била неправда за грађане великог дела ЕУ. С правом се осећамо као грађани другог реда. Ово је прилика да покажемо да Европски парламент представља све, да нема истока и запада и да смо сви једна Европа. Можда нисмо сви исти, али смо сви равноправни”, изјавила је Биљана Борзан, хрватска европарламентарка и известилац за различит квалитет прехрамбених производа.

Истраживања су показала да се наизглед исти производи слабијег квалитета често пласирају у земље источне Европе. Реч је о различитим производима, од детерџената до дечје хране који су били неквалитетнији и нездравији, а продавали су се по вишим ценама од оних који се продају на западу. Борзан је иначе доказала да се у Хрватској продавала дечја храна ХИПП лошијег квалитета од оне на западном тржишту, после чега је овај познати произвођач повукао те производе и изједначио квалитет дечије хране.

Извор: Политика

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...