24. 04. 2024.

 

Трговински ланац „Кауфланд” у коме су купљена јаја заражена салмонелом, од којих је умро дечак у Хрватској, тврди да су јаја из њихових радњи била микробиолошки исправна.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић упозорио је јуче да би и у Србији могао да се догоди сценарио из Хрватске, где је због тровања салмонелом из јаја, наводно увезених из Пољске, преминуо петогодишњи дечак. Паповић је истакао да се наша јаја не извозе на европско тржиште јер не контролишемо оно што се захтева по ЕУ стандардима.

– Код нас се не контролишу јаја у продавницама. Питајте Министарство пољопривреде када су их последњи пут контролисали. Обично се то уради око Ускрса – рекао је Паповић.

Србија је једина држава у окружењу у којој се не обележавају јаја. Због неусаглашености са ветеринарским прописима контроле салмонеле у Европској унији немамо дозволу за извоз на то тржиште. Мониторинг на салмонелозу ради се у складу са националним законодавством, што није довољно за улазницу у европске маркете.

Пре неколико година када је прича о проблему извоза била актуелна надлежни су објаснили да је основни проблем то што се у ЕУ не дозвољава лечење антибиотицима заражених кока носиља и остале живине. За Србију би, како је тада речено, увођење мере уништавања заражених животиња довело до кризе у живинарској производњи. Домаћи произвођачи годишње произведу око 1,5 милијарди јаја и извозе само у Македонију, Босну и Херцеговину и Црну Гору тако да се код нас једу већим делом јаја са домаћих фарми.

Из Управе за ветерину пре два дана су рекли да интензивно контролишу све увозне пошиљке, посебно свежих јаја. Ове године било је само увоза из Босне и Херцеговине и рађене су контроле на салмонелозу пре пуштања у промет. Увоза из Пољске није било, осим јаја у праху која нису била позитивна на салмонелу.

У Министарству пољопривреде јуче нису одговорили на питање „Политике” како коментаришу упозорења НОПС-а о недовољној контроли јаја у продавницама. Пре неколико месеци речено нам је да су за усаглашавање стандарда са ЕУ „потребна велика финансијска улагања”. Стручњаци напомињу да без обзира на контролу храна која није добро термички обрађена – млеко, јаја, торте, носи ризик од тровања салмонелом.

Повод за расправу о ефикасности контроле јаја на тржишту Србије је прошлонедељна трагедија у Хрватској где је, услед тровања салмонелом, преминуо петогодишњи дечак. Осталих четворо заражених чланова породице и даље се налази на болничком лечењу. Према најновијим, незваничним информацијама они су јели колач направљен од заражених јаја, која нису била довољно термички обрађена.

Санитарна инспекција хрватског Министарства здравља саопштила је јуче да бактерија салмонеле није доказана у узорцима јаја узетих из трговинског ланца у којем су купљена, и да је трговац самоиницијативно, због сумње у здравствену исправност, повукао спорну храну из продаје. „Јутарњи лист” који је први објавио ову информацију помиње да је реч о „Кауфланду”, једном од водећих немачких трговаца који послује и у Хрватској, Словенији, Чешкој, Пољској Румуни и Бугарској.

Професор Бернард Каић из Хрватског завода за јавно здравство потврдио је за „Јутарњи” да је узоркована храна из фрижидера заражене породице Видовић из Брегана била контаминирана овом бактеријом. Салмонела је пронађена у јајима и још некој готовој храни. Он је такође потврдио да анализирани узорци јаја из „Кауфланда” нису била контаминирана, али је објаснио да у једној кутији не морају сва јаја да буду заражена и да се увек проверава узорак, а не цела пошиљка јер је то, каже, немогуће.

Јуче се овим поводом огласио и трговински ланац „Кауфланд” из кога тврде да су предузели све мере како би се спречила евентуална зараза, али да све досадашње анализе акредитованих лабораторија показују да су јаја из њихових радњи била микробиолошки исправна.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS