19. 04. 2024.

 

- практични савети у домаћинству -

У претходном тексту „Унапређење енергетске ефикасности“, писали смо о начинима и методама уштеде електричне енергије реновирањем постојећих или изградњом нових енергетски ефикасних стамбених објеката (Енергетски пасош). У овом тексту ћемо се осврнути на уштеду у домаћинству.

Подсећања ради, реновирање фасаде, замена старе столарије, смањење појаве топлотних мостова и боља изолација су прави начин да се стигне до енергетски ефикасног простора, али и до трајно ниских оперативних трошкова таквог објекта. Прорачуни показују да потрошња енергије за грејање старе куће која је изграђена 70-тих година, у зависности од климатских услова који су карактеристични за област у којој се налази, може да достигне и 200 kWh/m2. Међутим, трошкови грејања се могу смањити за трећину са малим реновирањима као што су замена старе столарије и изолација терасе. Из тог разлога, када говоримо о енергетској ефикасности објеката и шта је најбоље урадити на стамбеном објекту са ограниченим материјалним средствима за реновирање, свакако ћемо закључити да је најјефтиније, а уједно и дугорочно гледано најисплативије, заменити дотрајалу столарију новом.

Кухиња

Обезбедите да се врата рерне добро затварају. Користите микроталасну рерну уместо класичне када је то могуће. За кување не постоји енергетски ефикаснији уређај од микроталасне рерне. Када кувате на електричном шпорету, држите посуду на средини рингле и ставите поклопац на посуде у којима се кува.

Препорука за расвету просторија

Стекните навику гашења светла када напуштате просторију. Користите само једну сијалицу, за расвету која има више сијаличних грла, замените додатне сијалице сијалицама мање снаге. Користите ЛЕД сијалице које имају и до десет пута дужи животни век од класичних сијалица, а троше знатно мање енергије. Уградите у дворишту освјетљење са сензором покрета.

Фрижидери и коморе

Редовно одлеђујте коморе на фрижидерима. Када се створи лед, ваша комора троши више струје. Ако се брзо опет заледи, проверите да ли су гумице на вратима јаке и исправне. Ако је могуће, немојте постављати фрижидер поред шпорета или других уређаја који производе топлоту. Такође, обезбедите да има довољно места за вентилацију иза и изнад фрижидера.

Држите температуру у фрижидеру на 4°C. Испразните и искључите фрижидер када крећете на дуги одмор (али припазите да врата остану отворена). За максималну ефикасност настојте да напуните фрижидер до три четвртине капацитета. Пун фрижидер неће се пребрзо загрејати када су врата отворена, па неће морати радити великом снагом да остане хладан. Избегавајте да остављате у фрижидер топла или врућа јела, јер ће бити потребно више енергије за хлађење.

Уштеда при прању веша

Перите пуну машину веша. Машину за прање веша ћете тако користити ређе, уштедећете време и овакав начин прања је енергетски ефикаснији. За још већу уштеду перите на нижој температури или одаберите штедни програм. Перите одећу у хладној води када је то могуће. Чак 90% енергије утрошене за прање веша отпада на грејање воде. Користите центрифугу, затим сушите веш на ваздуху уместо у машини за сушење веша. Не само да ћете тако уштедети струју него ће и ваша одећа и постељина мирисати свежије!

Осигурајте да је излазни отвор Ваше машине за сушење слободан и очистите филтер након сваког сушења. Приликом куповине нове машине за сушење одаберите модел са сензором влаге који се аутоматски искључује када је веш сув. Ако морате сушити веш у машини, поставите нижу температуру. Користите машину више пута заредом, јер ће се задржавањем температуре између сушења трошити мање енергије.

Штедите топлу воду

Проверите температуру топле воде. Нема потребе да буде виша од 60°C. Смањите грејање воде на 50°C или на положај "Нормално" када сте код куће, а на најмањи положај када нисте код куће.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS