16. 04. 2024.

Нова правила за набавку повољних авионских карата. Најбоље пролазе они који их траже у суботу у један ујутру."Ер Србија" има устаљени "срећни петак", а понекад и викендом одобри попусте.

НЕ постоје правила када могу да се купе јефтине авионске карте, али најбоље пролазе они који их траже у суботу у један ујутру.

Ко жели да путује авионом по најнижој цени мора да прати промоције, спреми новац и брзо реагује. Нажалост, некадашња правила да је најјефтиније путовати радним данима, ноћним летовима и остати више од пет дана више не важе, јер су се појавиле компаније са истока које су потпуно промениле тржиште. Такође, некада су најјефтиније карте могле да се купе неколико дана пред пут, а сада у "ласт минут" периоду више не могу ни да се нађу.

- Они који мисле да могу сами да пронађу најјефтиније карте, морају бити упорни и да се тиме озбиљно позабаве - каже Владимир Богдановић, из "Коко травела". - Једино правило које и даље важи јесте да су карте најскупље у јулу и августу и око новогодишњих и ускршњих празника, јер се прве продају. Иначе, више нема правила када би требало очекивати промоције авио-компанија, јер их објављују стихијски.

Занимљиво је да чим једна авио-компанија објави промотивне карте, одмах то уради и конкуренција. Захваљујући интернету, све се зна и компаније шпијунирају једна другу, па тако у једном тренуку и неколико њих објаве промо-цене за Истанбул, а ниједна за Москву.

Једина компанија коjа има устаљен систем промотивних карата је "Ер Србија", којој је сваки петак "срећни петак", када могу да се купе повољније карте. Али и "Ер Србија" некада суботом и недељом пусти још понеко одредиште по промотивној цени. Такође, за Дан заљубљених ће две карте моћи да се купе по цени једне (и 30 одсто више) и за Дан жена ће бити већи списак јефтинијих карата. И "Луфтханза" петком карте за летове за европске градове даје по промотивним ценама.

ПЕНАЛИ: Већина авио-компанија наплаћује пенале за резервисане карте, али и за отказивање. Овде не постоји могућност, као код агенција, да се узме натраг сав новац ако се откаже месец дана пре лета. Напротив, и пребацивање карте на друго име плаћа се додатно, као и промена датума, што кошта од 60 до 200 евра. Једини начин да се добије сав новац назад јесте да се донесе одбијеница за визу из амбасаде.


- Сви који желе да сами купе карте морају да се пријаве на мејлинг листе што више авио-компанија, лајкују фејсбук-стране и прате све промоције - истиће Богдановић. - Рецимо, за Аустралију треба пратити "Етихад" и "Катар". После извесног времена препознаје се јефтина карта. Чим се појави јефтина карта, морају одмах да је купе, јер авио-компаније током дана мењају цене и подижу таксе. Треба водити рачуна о резервацијама које се наплаћују уколико се не откаже до поноћи.

Због тога је субота увече прави тренутак када треба укључити компјутер, јер се тада појављују карте које нису плаћене. Највише их је у поноћ, јер агенције не раде недељом и обично све резервације тада отказују.

Иначе, најјефтиније карте су за католички Божић, Велики петак и Нову годину, али их има мало, пошто многи знају за овај трик. Због тога би требало пратити празнике, предстоји нам Ускрс, а на цену утичу и други празници (кинеска Нова година, Рамазан).

- Увек је најповољније купити карту знатно унапред, чак и годину дана, него у последњем тренутку - истиче Богдановић.- Када се не "ухвати" промотивна карта за жељени период, најбоље је отићи код агента који може да пронађе друге, мање авио-компаније. Рецимо, у "Ер Франс" је карта за Хавану 900, агенти је имају за 650, а на промоцији може да се нађе за 590 евра. Пошто се нуди мало промо-карата, по тој цени преко агента може да се путује са "Кондором" у "ласт миниту".

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS