25. 04. 2024.

Министар трговине Расим Љајић изјавио је данас да не верује да би Србија у краћем року могла да постане члан Светске трговинске организације (СТО) због огромног притиска јавности да се не дозволи промет генетски модификованих производа (ГМО), што је услов за улазак у ту организацију.

"Главни проблем за чланство у СТО је измена прописа о ГМО. Код нас постоји изричита забрана за производњу и промет ГМО, док је у чланицама СТО то дозвољено. Наши прописи ће тешко бити промењени јер је огроман и отпор јавности да се скине та забрана", рекао је Љајић. Он је додао да је за чланство у СТО неопходно обавити мултилатералне као и билатералне преговоре са сваком земљом.

"Преостаје да се од 163 земље чланице СТО обаве разговори још са четири - Бразилом, Украјином, САД и Русијом. После тога остају мултилатерални преговори и прихватање стандарда те организације", рекао је Љајић. Сада, према његовим речима, 25 земаља преговара о приступању у СТО.

"Мислим да је велика штета што Србија не може да реши проблем око производње и промета модификоване хране јер ће све земље постати чланице, осим 13 потпуно непознатих", рекао је Љајић.

У Закону о ГМО који је донет 2009. године у члану 2. наводи се да "ниједан модификован живи организам као ни производ од генетички модификованог организма не може да се стави у промет, односно гаји у комерцијалне сврхе на територији Републике Србије".

 

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS