16. 04. 2024.

 

Поједини произвођачи ценовнике увећали и до 30 одсто, што је, сматрају познаваоци тржишта, превише, чак и када се у обзир узму раст акциза и кретања на светском тржишту кафе

Шта се догодило на тржишту кафе последњих десетак дана, па разлике у ценама за паковање од 200 грама иду и до 60 динара.

Наше истраживање је показало да су поједини произвођачи цене кафе подигли 20 до 30 одсто, што је, према мишљењу добрих познавалаца овог тржишта превише, чак и ако се узму у обзир кретања на светском тржишту и раст акциза.

Све је ствар математике, кажу наши саговорници.

– У Србији има доста јавашлука и мешетарења са мешавинама и имате поједине брендове који коштају испод цене сировине у малопродаји. Како? Они су куповали на тендерима кафе које су старе и по десет, дванаест година. Оне су јефтине, али и неквалитетне – каже наш саговорник који се бави увозом и производњом сирове кафе.

У свету тренутно, објашњава, постоји дефицит робусте као врсте кафе у свим регијама и континентима, од Индије, преко Азије, Вијетнама, Индонезије до Африке.

Услед великих суша и мало кише мање је и има. Потрошња ове мање квалитетне сорте је у односу на квалитетнију арабику у последње време у порасту, посебно на великим тржиштима за производњу инстант кафа.

Пре неколико дана Међународни савет за кафу ИЦО саопштио је у извештају о кретањима на светском тржишту за јануар да су све групе кафа забележиле раст цена, при чему предњачи робуста са растом од 6,4 одсто, што је највише од септембра 2011. године.

Сличан раст забележен је и код бразилске кафе сорте арабика. Овакав тренд погурало је и слабљење долара, као и прогнозе о смањеној производњи у Бразилу, Индонезији и Вијетнаму.

Пржионице су, наводи се, набављале робуста кафу слабијег квалитета из земаља другог порекла или мешавину арабике.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS