19. 04. 2024.

У току је измена Закона о безбедности хране, а онима који буду затечени у најтежим прекршајима могла би да буде изречена трајна забрана бављења делатношћу. Ветеринарска инспекција је прошле године уништила готово 305 тона небезбедног меса и месних прерађевина, што су значајно веће количине у поређењу са осталим врстама намирница које су биле повучене са тржишта.

Овај податак забрињава, посебно због тога што је реч о производима са истеклим роком трајања, без декларација, па чак и без жига, што значи да роба из нелегалне продаје проналази пут и до радњи.

Истовремено са објављивањем ових података у Европској унији је протекле недеље пооштрена контрола производа прехрамбене индустрије, посебно меса. Новим прописима о безбедности хране, које је већ усвојило 28 земаља чланица, захтева се да храна у Европи мора бити са „нултим ризиком и безбедна”. Од држава је појединачно затражено да пажљивије контролишу прехрамбену индустрију и спроводе ненајављене контроле. Можемо ли очекивати да ће се и на нашем тржишту убудуће применити нека од ових мера за „Политику” говори Љиљана Ивањац, начелница Ветеринарске инспекције.

– Разлог оволике количине заплењеног и уништеног меса и прерађевина је то што се инспекција, у односу на претходни период, сада појављује у промету. Били смо у велепродајама, малопродајама, трговинским ланцима, а не само у објектима као што су кланице и прерада које су под нашим сталним наџором. Наравно, небезбедну робу проналазили смо и у складиштима у којима је такође, по закону, недопустиво да се нађу производи са истеклим роком трајања, без декларације и жига. Акције су биле више усмерене на контролу у промету и имамо резултате.

Европска унија сада тражи тражи пооштравање казнене политике и јачу инспекцијску контролу. Какве су казне код нас за овакве преступе?
Прописане су законом за оне који стављају небезбедну храну у промет. Када говоримо о новчаним казнама разликују се у зависности од тога о ком објекту је реч – да ли је преступ начињен у мањој самосталној радњи или код већег трговца који је регистрован као друштво са ограниченом одговорношћу. Наравно, казне су много веће за ове друге. Висину казне одређује суд, а крећу се од 500.000 до милион динара. Ми само квалификујемо преступ.  

Да ли имате могућност да затворите објекат?
Да. Када у контроли утврдимо чињенично стање које указује да су директно угрожени живот или здравље људи (или животиња). У том случају одмах можемо да затворимо тај објекат, али док се не отклоне недостаци.

А да забраните неком да се убудуће трајно бави том делатношћу?
Не, то је нешто ка чему идемо. Ветеринарска инспекција инсистира да се и та решења уведу у наше прописе. Да се јасно дефинише да се оном ко се бави овим послом трајно може одузети делатност, ако је затечен да чини такав прекршај којим директно угрожава безбедност и здравље потрошача или чини превару. А обмана је све више.

Подаци из прошле године су алармантни, овај део тржишта изгледа као најнеуређенији. Продаје се чак и месо без ветеринарског жига.
То је област сивог тржишта и у таквим случајевима сарађујемo и са другим инспекцијама. Морамо сви заједно да реагујемо на такве појаве. У сваком случају, такво месо је небезбедно, као и оно без декларације и повлачи се из промета.  

Али како да купац који у регистрованој радњи купује пола килограма меса зна да ли је оно ту стигло са жигом или без њега? То не би смело да се доведе у питање.
Ми, нажалост, не можемо да будемо у сваком тренутку у малопродаји. Уз то, имамо мало инспектора, 251 у целој Србији, али нису сви они на терену. Прописи изискују наш стални наџор у кланицама. Потрошач има право да трговца пита све у вези са храном коју купује. Основно је да храна мора да садржи декларацију. Ако тога нема, то треба пријавити инспекцији.

Наша редакција има доста пријава које се односе на лош квалитет млевеног меса у радњама, посебно у трговинским ланцима. Превише је масно и пуно хрскавице. У једном периоду трговцима је било забрањено да продају уситњено месо, да ли је тај пропис и даље на снази?

Није више. Потрошач, свакако, има право да тражи да му се самеље месо од изабраног комада. Ветеринарска инспекција ове године није имала такве примедбе. Али било је замерки на квалитет барених производа и намеравамо ускоро да спроведемо акцију провере њиховог квалитета. Уврстићемо и уситњено месо, али се, наравно, нећемо задржати само на томе.  


Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS