20. 04. 2024.

Фарбе за ускршња јаја могу да садрже отровне материје, те је зато врло битно да будете изузетно пажљиви при куповини. Ево како да препознате опасне фарбе.

У продавницама, али и на пијацама, сваке године пред Ускрс све је већа понуда фарби, гелова за јаја.
Потрошачи најчешће купују тамо где су кесице са фарбом јефтиније гледајући декларацију.

Управо цена може указати да боја није добра, јер техничке боје којима се фарбају зидови су јефтиније. Несавесни продавци жељни зараде купују техничку боју и препакују је у кесице које касније продају као фарбу за јаја.

Да би купац био сигуран да је купио прехрамбену а не техничку боју која се користи за фарбање зидова, на декларацији мора да буду одштампане ознаке од 100 до 180.
Прехрамбене боје су пречишћене и зато скупље. Техничке и прехрамбене боје имају исти састав, али се разликују у садржају микрокомпоненти у које спадају и тешки метали, а то су најчешће олово, кадмијум, жива и арсен. Најопасније су анилинске боје. Ознака Е са позитивне листе показује да су боје класификоване као адитиви за храну. Ознака Е од 100 до 180 значи да произвођач гарантује и ако део боје уђе у јаје.

Треба куповати само на местима која контролишу инспектори, а притом обратити пажњу и на рок трајања. Природне боје су производ биљних пигмената.
Желатини настају кад се у боју дода скроб. Омоти за јаје су нешто што се често купује, али такво јаје се поквари за два-три дана стајања на собној температури.
Најбоља варијанта су природне боје од поврћа. Луковина није више једини избор. Љубичасту боју даје насецкани љубичасти купус, плаву замрзнута боровница, наранџасту исецкана шаргарепе, розе нарендана цвекла, жуту – куркума и цвет невена, цигла-црвену алева паприка.

 

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS