19. 04. 2024.

Европско удружење за заштиту потрошача (ЕЦПА) упозорило је да већина сајтова који дају информације о летовањима, хотелима и другим туристичким аранжманима туристе обмањују јер им дају погрешне информације о ценама.

Како тврде, цене које објављују много су ниже од оних које на крају туристи морају да плате, а у неким случајевима понуде су толико нереалне да, кад кликнете да их купите, недоступне су, преноси ББЦ. Реч је о сајтовима које врло вероватно користе и грађани Србије кад трагају за аранжманима у иностранству.

- Ови сајтови доводе у заблуду потрошаче - изјавила је Вера Јоурова из Европске комисије и подсетила да су компаније у чијем су власништву сајтови дужне да поштују права потрошача.

Анализа Европског удружења показала је да је чак 235 сајтова ове врсте проблематично. У трећини случајева цена која је приказана на њима је нижа од коначне цене која треба да се плати. У једној петини случајева промотивне понуде су недоступне, а у готово једној трећини није било јасно како је израчуната укупна цена. Више од петине сајтова жалбе потрошача приказује тако да изгледају неистинито.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS