18. 04. 2024.

Авио-компанија "Ер Србија" од сутра уводи нову таксу за путнике који се не чекирају преко интернета. Онлајн верификације могуће 36 сати пре лета. Биће отворени и шалтери за брзу предају пртљага.


СВИ путници на линијама "Ер Србије" који се за лет не пријаве преко интернета, а имају карту за неку од четири најјефтиније тарифе, од сутра ће морати на шалтеру да доплате и до 30 евра! После преласка на нови систем резервације карата национална авио-компанија је увела бројне новине, међу којима је и обавезан онлајн чек-ин који путници могу обавити са свог рачунара, таблета или телефона.

Пријава преко интернета ће бити могућа 36 сати пре лета, док ће последња шанса за онлај чекирање бити сат времена пре полетања. Гости "Ер Србије" који буду користили овај начин пријављивања ће тако уштедети време које би провели чекајући у реду, али и свој новац. Они други, нарочито старији, који се не сналазе са техником мораће да плате "таксу".

На основу података са сајта националне авио-компаније може се закључити да ће путници који се пријаве електронски добити бординг карту на мејл, коју ће морати да одштампају и да покажу приликом укрцавања.

Они који осим ручног имају и други пртљаг ипак ће морати на шалтер, али ће за ту намену бити отворени "брзи пултови". Путницима се препоручује да се ка њима упуте одмах при доласку на аеродром.

У агенцијама које се баве продајом авио-карата својим клијентима, који купе карту преко њиховог сервиса услугу чекирања нуде бесплатно.

- Добили смо упутства од "Ер Србије" и обавештавамо путнике који код нас купују карте о свим новинама - кажу у једној београдској агенцији. - Довољно је да нам пошаљу прву страну пасоша и ми ћемо их чекирати на време, тако да о томе уопште не морају да размишљају. Праксу да наплаћују чекирање на аеродорму до сада су имале само нискотарифне компаније.

Национални превозник ће наплаћивати и избор седишта. У зависности од позиције и дестинације коју путници одаберу оно ће коштати од два, па до 30 евра. Најскупља ће бити она која обезбеђују више простора за ноге.

ПЛАЋА СЕ САМО У БЕОГРАДУ

ОД "Ер Србије" јуче нисмо добили податке о новинама које су увели, па ни потврду да ће се чек ин на шалтеру наплаћивати само у Београду. На њиховом сајту, међутим, пише да ће за поласке из више од 40 других градова попут Париза, Рима, Беча и осталих, до Београда чек-ин на аеродрому и даље бити бесплатан.

ЗА БЕБЕ БЕСПЛАТНО

ПУТНИЦИ у бизнис класи, као и гости који имају скупље карте економске класе неће плаћати аеродромско чекирање. Овај изузетак ће важити и за путнике на чартер летовима, особе са умањеном способношћу кретања, бебе до 24 месеца старости. Повластице важе и за групе, непраћену децу, али и за чланове наградних програма "Ер Србије" и партнерских компанија из "Етихад ервејс партнерс групе" који имају више статусе.


Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS