19. 04. 2024.

Сви трговци ће од суботе бити дужни да јасно обавесте купце колико их кошта куповина на чекове банака. Ко не означи "подстицаје" за кеш - казна до милион динара.



Одлуку о куповини телевизора купац ће вагати скоро колико и питање исплати ли му се да узме стамбени кредит. Трговци су још од Закона о заштити корисника финансијских услуга дужни, а од сада имају и образац тачно како треба, да информишу потрошаче уколико роба коју пазаре нема исту цену за готовину и на - рате. Ко јасно не означи "подстицаје" за кеш вреба казну од 100.000 до чак милион динара.

За већину продаваца техничке робе и намештаја примена Правилника о облику и садржини обрасца понуде финансијске погодбе, а она креће 18. новембра, значи озбиљну припрему. Где год наводе цену производа, мораће да наведу и тачне износе, уколико се разликују, за куповину на одложено.

- Ова обавеза произлази из Закона о заштити корисника финансијских услуга, али досад није постојао образац - објашњава Ранко Грба, уредник портала "Необилтен". - Најједноставније речено, ово значи да купац мора да буде упознат са свим детаљима понуде. Да зна колико је роба или услуга јефтинија у кешу, колико процената је скупља на рате и колика је онда годишња камата. То морају да објаве и сваки пут када се оглашавају.

Начелник одељења за контролу промета, спречавање нелојалне конкуренције и заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација Горан Мацура за "Новости" каже да се врло мали број притужби тржишној инспекцији односио на то да је једна цена за производ када се плаћа на одложено чековима грађана, а нижа када се плаћа у готовини.

- Трговац може једну врсту робе продавати путем продајних подстицаја, тако да је најчешће случај да је већа цена, која је у складу са калкулацијом, за робу на одложено плаћање, док је продајни подстицај за готовинско плаћање и та цена је нижа него редовна - објашњава Мацура. - Ако трговац видно истакне како у продајном објекту, тако и на огласном материјалу ове услове продајног подстицаја то је у складу са законом и нема места за предузимање мера. Мећутим, ако трговац видно не истакне ове услове, тада је у прекршају и надлежни суд на захтев тржишног инспектора му може изрећи казну у износу од 100.000 динара до милион динара.



ИСТО ЗА СВЕ НАЧИНЕ ПЛАЋАЊА


Не тако велики број трговаца робу и услуге продаје по јединственој цени.

- Код нас важи једноставно правило, то је пословна политика фирме, цене су једнаке за све - каже Никола Ружичић, руководилац службе за медије компаније "Форма идеале". - Цена је идентична за све начине плаћања и у свим деловима Србије. То носи извесне трошкове, али ми верујемо да је купцима важна предвидивост и да треба да им је јасно колики су њихови трошкови.


Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS