18. 04. 2024.

Савет за заштиту потрошача Норвешке установио озбиљне сигурносне пропусте на овим уређајима, па би хакери могли да их користе да угрозе безбедност најмлађих потрошача. – Немачка већ забранила продају ових производа за децу

 

Поједине врсте паметних сатова које родитељи купују деци да би могли да прате њихово кретање и преко којих малишани могу да активирају СОС дугме у случају опасности имају сигурносне пропусте, утврдио је Савет потрошача Норвешке, а пренео „Конзјумер интернешенел”. Овакве пропусте би, како је наведено, врло лако могли да искористе хакери и озбиљно угрозе безбедност деце. Безбедносни пропусти на џи-пи-ес систему за праћење и СИМ картицама мобилних телефона омогућавају да се паметним сатовима приступи даљинским путем. Резултат напада хакера може бити праћење и утврђивање тачне локације где се дете налази, слање лажних информација о локацији детета родитељима, па чак и прислушкивање детета у реалном времену. Прислушкује се једноставним слањем СМС-а са посебним садржајем на број СИМ картице која се налази у паметном сату, показало је ово истраживање.

– Родитељи најчешће купују једноставне уређаје који деци служе као замена за телефоне, а преко њих могу и да комуницирају. Иако их родитељи купују због сигурности, поједини паметни сатови податке преносе и похрањују без икакве заштите, тако да би свако могао пратити кретање деце, па чак и променити приказ локације коју родитељи прате, а могао би чак и прислушкивати њихове разговоре и комуницирати са децом, наведено је у извештају ове организације.

Савет потрошача Норвешке је тестирао паметне сатове за децу, међу којима и познатије брендове као што су „Гатор” и „Џи-пи-ес за децу”. Како је објавио Би-Би Си, поједине трговине у Великој Британији већ су почеле да повлаче паметне сатове у којима су пронађени пропусти, а произвођачи проблематичних уређаја тврде да су проблеми већ решени и да ће установљени пропусти бити отклоњени. Немачка се одлучила на још радикалнији потез и забранила је продају паметних сатова намењених деци. Разлог је, како су јавили немачки медији, то што према њиховој регулаторној агенцији ови уређаји служе за шпијунирање, а због истога је раније забрањена лутка „мај френд кејла” која је такође могла да се повеже са интернетом.

Иначе, родитељима који су деци већ купили паметне сатове из ове немачке агенције су саветовали да их одмах униште, што је стручњак за безбедност Кен Мунро описао као правило које би могло применити комплетно тржиште ИоТ (интернет ствари) уређаја. Немачка регулаторна агенције за контролу тржишта телекомуникација објавила је да су већ предузели акцију против компанија које продају овакве сатове путем интернета.

Из компаније „Џи-пи-ес фор кидс” су изјавили да ће корисницима сатова који имају овај проблем омогућити бесплатну сигурносну надоградњу, а проблем ће наводно бити решен и на свим новим уређајима који ће се тек појавити у продаји.

Међународна организација за заштиту потрошача подсећа да је овај случај упозорење свим родитељима на потенцијалне и неочекиване опасности које прете од уређаја повезаних са интернетом, па би пре куповине паметног сата или неког другог повезаног уређаја било добро проучити све информације о њима, као и могуће опасности.

Британска организација за заштиту потрошача „Вич” је саопштила да би безбедност требало да буде апсолутни приоритет на овим сатовима и да компаније које то не могу да гарантују, не би требало ни да их продају.

 

Три озбиљна пропуста

Веома је озбиљна ситуација када произвођачи сатова на тржишту понуде производе који наводно децу чине безбеднијим, а испостави се да су их, у ствари, довели у ризик због тога што сатови не раде како треба, изјавио је Фин Мирстад, директор дигиталне политике у Савету потрошача Норвешке. Он је упозорио да би увозници и продавци требало да знају шта продају, јер за овакве сатове нема места ни на полицама, а камоли да дечјим рукама. Ова организација је у извештају навела три озбиљна пропуста која су током истраживања установљена на овим сатовима за децу.

 

1. Безбедност

У неколико једноставних корака странац може преузети контролу над сатом и пратити дете, па чак и комуницирати са њим. Подаци на овим уређајима преносе се и складиште без шифара, што је посебан проблем.

 

2. Лажни осећај сигурности

СОС функција у „Виксфјорд” и „Гатор” сатовима је слаба. Упозорење које се преноси у тренутку када дете активира ову функцију непоуздано је.

 

3. Илегални и непостојећи услови коришћења

Неке од апликација на сатовима уопште не функционишу, а није могуће избрисати своје податке или кориснички налог, што су повреде норвешких прописа – Закона о контроли рекламирања и Закона о личним подацима.

 

Више о сатовима и истраживању безбедности:

http://www.consumersinternational.org/news-resources/news/releases/disturbing-security-flaws-in-smartwatches-for-children/

http://www.consumersinternational.org/media/154746/iot2017review-2nded.pdf

 

Извор: Политика

 

Да није све што је паметно истовремено и безбедно, установио је Савет за заштиту потрошача Норвешке. На наведеним уређајима уочени су озбиљни сигурносни пропусти, па би хакери могли да их користе да угрозе безбедност најмлађих потрошача. Немачка је већ забранила продају ових производа за децу, док се код нас, по старом добром обичају још нико не оглашава.

Позивамо Савет за безбедност производа и Тржишну инспекцију да се хитно огласе и наведу које мере ће бити предузете по питању безбедности најмлађих потрошача, с обзиром на то да се ови производи налазе у слободној продаји на нашем тржишту.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS