16. 04. 2024.

За робу купљену преко интернета чија је вредност већа од 50 евра плаћа се и царина и ПДВ, док пошиљке које су коштале мање од тог износа подлежу само наплати ПДВ-а у износу од 20 одсто, саопштила је Управа царине.


Напомињу да се сва роба, која се наручује онлајн, царини по јединственој царинској стопи од 10 одсто на утврђену царинску основицу.

На сајту Управе царина дати су и примери. Рецимо, ако ципеле коштају 80 евра, а транспорт 10 евра, царинска вредност робе биће 90 евра. На тај износ обрачунава се царинска стопа од 10 одсто, што је девет евра. Основица за плаћање ПДВ-а биће, дакле, 99 евра. Порез, у износу од 20 евра, у овом конкретном случају износиће 19,8 евра. Купца ће, на крају, ципеле поручене преко интернета коштати додатних 28,8 евра (у динарима по званичном курсу НБС).

Али потпуно другачија рачуница је у случају да је, рецимо, наручио панталоне за 40 евра и транспорт платио додатних 10 евра. Како износ не прелази граничних 50 евра, неће платити царину већ само 20 одсто пореза на основицу у вредности панталона, што је осам евра. За књигу плаћену пет евра порез ће коштати свега један евро.

Међутим проблем је што у 90 одсто случајева пошиљке купљене преко интернета долазе без пратеће фактуре на основу које би могла да се установи вредност робе. Најчешће је реч о поруџбинама из Кине и Америке, чија вредност наводно не прелази 50 долара. Готово увек је назначено да је реч о поклону па самим тим и не постоји фактура. У тим случајевима роба се процењује на основу царинских прописа на основу неколико утврђених метода. Једна од њих је и упоређивање вредности исте или сличне робе која је увезена у Србију у приближно исто време.  

Интересантно је да се на акцизну робу поручену поштом (цигарилоси, цигарете, дуван) плаћа и акциза.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS