24. 04. 2024.

Европска комисија потврдила да државе чланице имају одрешене руке да поставе старосне границе за куповину ових производа.

 

 

Славни кувар Џејми Оливер позвао је пре неколико дана европске власти да хитно забране продају енергетских пића деци јер сумња на повезаност њихове конзумације и лошег учинка у школи.

– Ако нам компаније које производе енергетска пића сугеришу да се њихови производи не препоручују деци, зашто десетогодишњак може да га купи кад год жели. Хитно је потребно да влада постави старосну границу за продају енергетских напитака – рекао је Оливер упозоривши да чак 69 одсто тинејџера и 24 одсто деце испод 10 година у Великој Британији конзумира ове напитке.

Убрзо се апелу придружила и Биљана Борзан, хрватска заступница у Европском парламенту, која је позвала Министарство здравља Хрватске да донесе овакву одлуку. Борзанова је истакла да готово половина анкетираних међу најмлађима „пије ове напитке јер им треба енергије”.

– Немам ништа против да одрасли пију та пића. Модеран ритам живота и рада је такав да понекад добро дођу. Али какви су то физички и психички исцрпљени десетогодишњаци којима треба енергетски напитак да их „дигне”. Држава има обавезу мора да их заштити – поручила је она. Међутим, како каже за наш лист, њену иницијативу Министарство здравља Хрватске је одбацило, уз образложење да то не дозвољавају прописи ЕУ.

– Одговор сам неколико пута прочитала јер нисам могла да верујем шта тврде. Посебно што је неколико држава чланица уније овакве мере већ донело, рецимо Литванија још 2014. године – каже Борзанова за „Политику” и додаје да је овим поводом тражила од Европске комисије правно тумачење.

Од ЕК је тражила одговор да ли државе чланице имају право да одреде минималну старосну границу купаца ових производа у складу са интересима јавног здравља и да ли је ЕУ до сада покренула поступке против земаља које су усвојиле овакве прописе, попут Литваније и Летоније.

Добила је, истиче, одговор да је одређивање минималне границе за потрошњу одређених производа из разлога повезаних с јавним здрављем део националних политика за које су у потпуности надлежне државе чланице, и то у складу са Уговором о функционисању Европске уније. Зато Европска комисија сматра да не постоји разлог за покретање поступка против таквих националних мера.

Просечна лименка енергетског напитка од 250 милилитара садржи 27 грама шећера и 80 милиграма кофеина, што је отприлике као велика шољица кафе са четири кашичице шећера. Према истраживању ЕФСА, деца су највећи потрошачи енергетских напитака.

Просечна потрошња код адолесцената је 2,1 литар месечно, док сваки пети пије више од седам литара у току једног месеца. Енергетске напитке пије 68 одсто адолесцената, 18 процената деце млађе од 10 година и 30 одсто одраслих, показало је истраживање Светске здравствене организације.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS