24. 04. 2024.

Почетком године компанија СББ повећала је цену основног пакета са 1.295 на 1.395 динара што је цена коју неки други провајдери имају. Упркос томе, Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак којем испитује да ли је тај поступак оправдан.

 

Комисија је саопштила да је покренула поступак испитивања повреде конкуренције против СББ-а, како би се утврдило да ли је компанија злоупотребила доминантан положај, преноси Н1. У саопштењу се наводи да СББ није пружио довољно доказа о трошковној оправданости висине накнаде за месечно одржавање кабловског дистрибуционог система и праћење кабловске телевизије у износу од 1.395 динара, те да ће Комисија утврдити да ли је цена за те услуге неправично висока, што може водити експлоатацији корисника услуга. Из Комисије за Н1 нису желели да говоре о овом случају док је поступак у току.


Обраћали се комисији да појасне структуру трошкова

У компанији СББ кажу да су се више пута обраћали Комисији и да су детаљно појаснили структуру трошкова која је довела до пораста цене. Тврде да су разлози за поскупљење детаљно појашњени и оправдани.

- Да не кажем да су заправо и већи од повећања које смо имали. Кад бисмо отишли у дубину структура тог трошка видели би да данас не само у нашој земљи и региону, него и на светском нивоу трошкови ТВ садржаја значајно расту. Други део су улагања у инфраструктуру и опрему који води до побољшања корсничког искуства. Ми смо уложили преко 45 милиона евра у протеклих годину дана и мислим да је јасно да СББ у континуитету унапређује своје услуге - рекао је Александар Сератлић, генерални директор СББ. Додаје и да ће СББ наставити комуникацију са Комисијом.
- Наша жеља да у што бржем року у комуникацији са Комисијом дођемо до појашњења структуре раста трошка нас је и довела до тога да затражимо консултације са релевантним правницима и у земљи и иностранству како би чим пре дошли до заједничког решења - каже Сератлић.


А како је код других оператора?


Цена СББ-а иначе не одудара од цена других оператора. У Телекому основни пакет кошта 1.797 динара, уз обавезну претплату за фиксни телефон. Пошта нет основни пакет наплаћује око 1.100 динара, Коперникус 1.400 а Радијус Векор 1.395 динара што је исто као и цена која је предмет истраге комисије према СББ-у.
Познаваоци тржишта кажу да улазне цене стално расту, као и да су цене које су на тржишту често на ивици рентабилности.
- У суштини да би имали одговарајући број канала то морамо да платимо. Неке стране канале имамо да би просто дефинисали своју мрежу односно свој дистрибутивни систем. Има га конкуренција, па кад они имају морају сви да имају. А то једноставно кошта - Андрија Беднарик, председник УО Пословно удружење кабловских оператора.

Лако променити кабловског оператора

Иначе корисници данас могу лако, додаје, да промене кабловског оператора. Адвокат Растко Петаковић каже да је неуобичајено да буде покренут поступак у ком се компанија терети да има превисоке цене.
- Супротно је могуће. Могуће је да се фирма оптужи за то да примењује такозване "предаторске" цене, односно превише ниске цене како би истисла конкуренте са тржишта. То је уобичајена пракса била на разним тржиштима, где доминантни учесник спусти цене како би своје конкуренте казнио, како би све друге потенцијалне конкуренте опоменуо да не покушавају да уђу на релевантно тржиште - оцењује Петаковић.

И на тај начин своју позицију заштитио


Као да видите једнорога - тако правници који се баве конкуренцијом описују случај у ком се испитује нарушавање тржишне утакмице подизањем цене. Занимљиво је и њихово тумачење ефекта - уколико би комисија доказала да су цене превисоке. Компанија би онда морала да их снизи и да практично додатно ојачаја свој положај јер би ниским ценама могла да привуче клијенте конкуренције.



Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS