19. 04. 2024.

Купци већ стичу навику да у сваком тренутку могу са било ког места да купе шта желе, а продавци да роба буде плаћена у најкраћем могућем року.


Кеш одлази у историју, јер ће готовог новца бити све мање у употреби. Замењује га електронско плаћање било на компјутеру, било путем мобилних телефона. Навике потрошача убрзано се мењају и за нове генерације које популарно зову миленијумци то је нешто сасвим нормално.

У Србији се у томе далеко одмакло, а с овогодишњим увођењем инстант плаћања, које подразумева да неко нешто плати и да за неколико секунди прималац добије новац, у потпуности ћемо ухватити корак са најразвијенијим земљама. На то нас, уосталом, обавезују и прописи ЕУ.

У Народној банци (НБС) кажу да инстант плаћања представљају тренутно најсавременији метод плаћања у свету. У доба убрзане дигитализације и брзог технолошког развоја, корисници и у области плаћања имају очекивања о постојању механизама који ће им омогућити исто искуство као и плаћање готовим новцем, али које је прилагођено електронском пословању и електронском начину живота. Дигитализација у свим сферама друштвеног живота, велика распрострањеност и могућности „паметних” телефона, и све већа заступљеност електронских садржаја и услуга, доводе до појаве нових очекивања и нових захтева купаца и продаваца. Навике корисника се мењају, купци желе да у сваком тренутку могу са било ког места да купе шта желе, а продавци да роба буде плаћена у најкраћем могућем року.

– НБС жели да пружи становништву и економији земље инфраструктуру за најсавременији метод плаћања, који тренутно постоји у свету, а тиме и подстакне бржу промену навика становништва и привреде у овом сегменту. Због тога је средином прошле године покренула пројекат успостављања платног система за инстант плаћања, инфраструктуре за безготовинска плаћања, која ће корисницима омогућити тренутну потврду о доступности новчаних средстава на страни платиоца, тренутну потврду о извршењу трансакције и тренутну доступност средстава на страни примаоца плаћања – кажу у НБС.

Планирано је да платни систем започне са радом крајем октобра ове године, као и да све банке учествују у овом систему како би сви текући рачуни корисника платних услуга били доступни за извршавање инстант плаћања.

Инстант плаћања представљају плаћања доступна грађанима и привреди 24 часа, односно 365 дана са тренутним или скоро тренутним извршењем трансакција и одобрењем рачуна примаоца плаћања, уз потврду платиоцу у року од неколико секунди од иницирања трансакције. Дакле, у било које доба дана грађани и привреда моћи ће коришћењем својих е-банкинг или м-банкинг апликација да иницирају инстант плаћање које ће бити извршено, тачније, средства ће бити пренета на рачун примаоца у року од неколико секунди, и тај прималац ће моћи њима слободно да располаже, да их користи за друга плаћања. Такође, инстант плаћања моћи ће да се иницирају и директно на продајним местима (физичким и интернет продајним местима) коришћењем QР кода (скенирањем тог кода) или коришћењем НФЦ бесконтактне технологије. Који начин плаћања ће бити омогућен корисницима зависи од банке чији је корисник клијент и техничких могућности паметног телефона који поседује. Поред електронских канала, инстант плаћања моћи ће да се иницирају и на шалтерима у оквиру експозитура банака и других пружалаца платних услуга.

Све предности које ће донети инстант плаћања тренутно не поседује ниједан платни инструмент укључујући и платне картице, јер је реч о најсавременијем платном решењу у свету. НБС ће ниском тарифном политиком, када су у питању услуге система за инстант плаћања, додатно стимулисати употребу овог начина плаћања и створиће услове да банке понуде повољне цене овог сервиса за крајње кориснике. Инстант плаћања су за банке покретач нових пословних могућности (кроз додатне производе који ће бити понуђени потрошачима, предузећима и трговцима), јачање односа са постојећим корисницима и придобијање нових корисника и њихово задржавање.

Када су у питању привредни субјекти, употреба инстант плаћања омогућиће им плаћање и пријем средстава такође 24 часа целе године уз тренутан пренос средстава, ефикаснији ток новца и унапређење процеса упаривања плаћања са рачунима за продату робу или пружене услуге, убрзање плаћања на физичкој локацији на којој се обавља плаћање и додатно смањење обављања плаћања у готовом новцу.

Инстант плаћања доносе предност и за државне институције због повећане ефикасности плаћања пореза и других државних дажбина, исплати социјалних давања и других плаћања у вези са државним институцијама.



Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS