25. 04. 2024.

У Суботици за овај посао потребно издвојити 6.000 за елаборат, 2.500 динара топланама за испуштање воде из инсталација и исто толико за искључење сваког појединачног радијатора

 

Топлане у Србији немају јединствене процедуре за искључивање са система даљинског грејања, показало је истраживање портала „Каматица”. Завршетак грејне сезоне је прави тренутак за све оне који више не желе да трошкове грејања плаћају током целе године и одлучили су да свој стан или пословни простор искључе са система даљинског, односно централног грејања. Како кажу, прошле године са система даљинског грејања у Београду било је укупно 775 искључења, од тога 334 стана и 441 пословни локал. Ово јавно предузеће, ЈКП „Београдске електране”, топлотном енергијом снабдева више од 310.000 станова.

– Како су нам објаснили у „Београдским електранама”, у главном граду се ништа не може урадити без сагласности скупштине станара. Њу је неопходно доставити уз „Захтев за искључење стамбеног простора” – кажу у „Каматици”.

Сагласност скупштине станара је неопходна с обзиром на то да је унутрашња грејна инсталација у згради заједничка и у власништву станара. Затим, доставља се и доказ о власништву над некретнином, а то је купопродајни уговор или слично, као и доказ о измиреном последњем рачуну ’Инфостана’”, објаснили су у „Београдским електранама”.

Они још и додају да се решење о искључењу, са трошковима искључења са система даљинског грејања, издаје најкасније 30 дана након подношења захтева. Чим потрошач уплати трошкове искључења и достави доказ о уплати, даје се налог теренским екипама надлежног сектора на чијој је територији потрошач да изврше искључење.

Иначе, јединствену дефинисану цену није могуће израчунати и она се обрачунава за сваки конкретан објекат, односно простор који се снабдева топлотном енергијом.

– Цена искључења са система даљинског грејања зависи од пројекта унутрашњих инсталација и техничких могућности за искључење, односно дела инсталација на којима је неопходно обавити радове, а који имају своју утврђену цену – навели су у „Београдским електранама”.

Према истраживању „Каматице”, потпуно другачија ситуација је у суботичкој топлани. За искључење са централног грејања није потребна сагласност станара зграде, али је уз захтев за искључење потребно предати и елаборат. У њему мора бити детаљно објашњено на који начин ће стан или локал бити искључени. За то се углавном ангажују специјализоване фирме које се тиме баве и један елаборат кошта око 6.000 динара. Затим, топлани је потребно платити и 2.500 динара, колико кошта испуштање воде у инсталацијама зграде или пословног простора који се жели искључити из система даљинског грејања.

– По процедури најпре се преда захтев за искључење и елаборат, а кад топлана све то одобри потребно је пронаћи мајсторе који секу цеви које воде до радијатора. То се наплаћује од 2.000 до 2.500 динара по једном радијатору. Затим се јавља топлани, која тог или неколико дана пре долази да испушта воду – објашњавају.

Уколико се власник стана или пословног простора у једном тренутку предомисли и жели поново да се прикључи на систем централног грејања, и то је могуће, како кажу у топланама, и ови захтеви се брзо решавају.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS