25. 04. 2024.

Сваког дана се из неке од земаља ЕУ на Рапексу објави упозорење на небезбедне играчке, а последњих месеци све више на тренутно најпопуларније слајмове, спинере или сквишије.

На листи опасних и небезбедних производа, коју објављује Европски систем за брзо упозоравање Рапекс, и даље су играчке на првом месту. Баш као и прошле године када се, од укупног броја упозорења, чак 29 одсто односило на производе за децу, ситуација ни у 2018. не охрабрује. Готово да нема дана да се из неке од земаља ЕУ не пошаље аларм на безбедност играчака, а последњих месеци све више на тренутно најпопуларније слајмове, спинере или сквишије.

Реч је о производима који садрже опасне хемикалије и високо су ризичне за здравље деце. То су тренутно и на нашем тржишту врло популарни производи међу школском децом која их често наручују онлајн, по врло ниским ценама, а проблем је у томе што не пролазе никакве контроле. Када је реч о слајму или љигавцу, деца их чак и сама праве у кућним условима, пратећи упутства с „Јутјуба”. Ова играчка, иначе, настаје употребом опасних хемикалија, а производ који подсећа на слуз садржи потенцијално небезбедну количину боракса – хемикалије која у прекомерним дозама изазива пролив, повраћање и грчеве, али и опекотине.

У једном независном истраживању у Европској унији недавно је тестирано 11 различитих верзија слајма који су тренутно у продаји и у чак осам је пронађен превисок ниво боракса, односно више од 300 микрограма по килограму, колико износи дозвољена граница у ЕУ.

Будући да су на Рапексу, показује статистика, у прошлој години на првом месту били ризици од повреда, а одмах затим хемијске опасности и да су поново упозорења на производе за децу на првом месту, огласили су се и европски званичници.

Вера Јурова, комесар за правосуђе, потрошаче и равноправност полова, изјавила је тим поводом да европска потрошачка правила гарантују да се у ЕУ продају само сигурни производи.

– Уколико то није случај, Систем за брзо упозоравање подржава власти појединачних земаља да брзо реагују и уклањају све производе који би могли довести до фаталних последица. Потрошачи све више купују производе онлајн директно из трећих земаља и важно је да се и ту осигурамо како би спречили да такви артикли стижу до купаца, уколико не задовољавају европске стандарде квалитета – изјавила је Јурова.

Иначе, на почетку ове године Европска комисија је издала препоруку која садржи мере како да се овај проблем реши и у ланцима продаје преко онлајн платформи и како државе чланице да спречавају илегалну продају свих производа, а посебно оних намењених деци. Иначе, на листи опасних производа после играчака у прошлој години су се нашла моторна возила (са 20 одсто пријава на Рапексу), а онда и одећа, текстил и модни производи са 12 процената од укупног броја упозорења.

– Већина опасних производа пријављених у систему долазила је с тржишта ван ЕУ. На првом месту је Кина, мада је број упозорења који стижу на њихове небезбедне производе стабилан у односу на претходну годину и износи 53 одсто од укупног броја пријава – наведено је у саопштењу Европске комисије.

У овом тренутку се у области заштите потрошача који се тичу небезбедних производа највише пажње посвећује модернизацији постојећих правила, а посебно такозваног њу дила за потрошаче, у оквиру чега ће купцима, између осталог, бити омогућено да читају упозорења на свим службеним језицима ЕУ.

Систем Рапекс у ЕУ функционише већ 15 година и обезбеђује да се информације о опасним непрехрамбеним производима повученим с тржишта ЕУ брзо шире, после чега појединачне земље аутоматски могу да заустављају продају, повлаче их или забрањују увоз. На њиховом званичном сајту (ец.еуропа.еу/цонсумерс/рапид-алерт-систем) може се приступити недељним ажурираним подацима о упозорењима која стижу из свих делова ЕУ.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS