24. 04. 2024.

Еуропски парламент управо је гласовао за забрану читавог низа пластичних производа који придоносе деструктивном и токсичном онечишћењу околиша, ријека и мора.

Усвојено извјешће наставак је амбициозног приједлога Еуропске комисије из свибња о смањењу пластичног отпада, тзв. Директиве о пластици за једнократну употребу. Након данашњег гласовања, Парламент 6. студеног започиње преговоре с Еуропском комисијом и Вијећем ЕУ-а, тзв. тријалог, како би се коначни текст Директиве усвојио у 2019. години.

Забрањене сламке, штапићи за уши, пластични прибор за јело

Једна од предложених мјера је потпуна забрана пластичних предмета за које на тржишту већ постоји доступна алтернатива, као што су штапићи за уши, пластични прибор за јело и тањури, сламке и наставци за балоне. Такођер, извјешће обвезује државе чланице да смање за 25% до 2025. године употребу производа попут једнократних шалица за каву и пластичних посуда за храну, те уведу проширену одговорност произвођача (ЕПР) за производњу омота, филтера за духанске производе, влажних марамица и сл. На иницијативу Зелених/ЕСС-а тражи се и забрана производа од опасне оџо-пластике која се промовира као биоразградива, али се разграђује у микропластику која тако улази у хранидбени ланац.

Заступник Зелених/ЕСС-а и члан Одбора за околиш, јавно здравље и сигурност хране, Давор Шкрлец, коментира:

– Ово је побједа у борби против једнократне пластике, али пред нама је дуг пут да зауставимо гушење нашег планета под тежином властитог смећа. Сваке минуте камион пун пластичног отпада баца се у наша мора и оцеане. Грађани не могу више чекати да индустрија схвати како онечишћење пластиком представља озбиљну пријетњу свима нама. Овим примјером Еуропска унија може свијету показати како изградити одрживу будућност без употребе једнократне пластике.

Извор: www.morski.hr

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS