24. 04. 2024.

Према најновијем тесту „Вашингтон поста”, већина најскупљих модела из ове године произвођача „Епл” „Гугл” и „Самсунг” показали су се слабије него прошлогодишњи.

Произвођачи паметних телефона су на још једном тесту. Иако потрошачима, уз најновије моделе често обећавају батерије које могу да трају цео дан, истраживање је показало другачије резултате. Према најновијем тесту који је урадио „Вашингтон пост”, већина најскупљих модела из ове године произвођача „Епл” „Гугл” и „Самсунг” показали су се слабије него прошлогодишњи. Тест је, како наводе, подразумевао подешавање свих уређаја на исто осветљење и звук (50 одсто), а затим су их програмирали да цео дан претражују на интернету све док траје батерија.

– Очекивали смо да ће модели телефона чија цена достиже 1.700 евра бити најиздржљивији. Међутим, на истом тесту најновији „ајфон” се искључио 21 минут раније него прошлогодишњи и за 700 евра јефтинији модел исте компаније који је подвргнут идентичном тесту – преноси „Вашингтон пост”.

Слично се догодило и са „Самсунговим” најновијим телефоном „галакси С-9” у односу на прошлогодишњи „С-8”, док се боље показао само „самсунг ноут 9”.

Како је током овог истраживања установљено, произвођачи су свесни проблема и, како се чини, разним триковима покушавају да продуже трајање батерије, и то ефикаснијим процесорима, рационализацијом апликација, већом батеријом.

– Не помаже јер корисници траже екране високе резолуције, све компликованије апликације, а уз то и више сати проведу користећи телефон. Тако се испоставило да је суштина проблема у томе да индустрија зна да батерије у паметним телефонима данас једноставно не могу пратити технолошки напредак – наводе у „Вашингтон посту”.

У компанијама које се баве оптимизацијом батерија тврде да се оне побољшавају тек пет одсто годишње, а технологија која троши све више и више енергије развија се много брже. Индустрија размишља о томе како да развије батерију која ће дуже да ради, међутим, произвођачима и потрошачима је тренутно битније да телефон буде лаган, танак и да добро изгледа, па нема смисла да у њега ставе дебелу батерију која би можда и трајала пар дана, али би потпуно нарушила дизајн.

Стручњаци саветују да батерија на телефону може дуже да траје уколико се обрати више пажње на апликације које се користе у току дана. Неке од њих су стално активне, чак и ако нису активиране. Оне скупљају информације у позадини, објављују нотификације, синхронизују се са тренутном локацијом корисника. Све оне троше троше батерију. „Фејсбук” је, кажу, један од „најпогубнијих” апликација, али и остале друштвене мреже. Батерија највише трпи у случају да корисник игра игрице на телефону јер оне захтевају доста процесорске снаге да би радиле беспрекорно. У случају да су игрице бесплатне, дешава се да се на телефону појављују и рекламе и огласи који често троше више батерије од саме игрице.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS