23. 04. 2024.

ИКЕА повлачи серију CALYPSO плафоњера, о чему су обавештене и организације потрошача. Национална организација потрошача Србије (НОПС) поздравља овакво одговорно пословање. У наставку преносимо текст обавештења у целости.

"ИКЕА позива све купце који су купили CALYPSO плафоњере након 1. августа 2016. да провере датумску ознаку производа. ИКЕА повлачи из продаје CALYPSO плафоњере с датумским ознакама од 1625 до 1744, укључујући и наведене ознаке.

Робна кућа ИКЕА је примила жалбе купаца на пад стаклених абажура и како бисмо смањили ризик за наше купце одлучили смо да из продаје повучемо CALYPSO плафоњере које су произведене између и укључујући ове датумске ознаке: 1625 до 1744.

Робна кућа ИКЕА позива све купце који поседују CALYPSO плафоњеру која је произведена у оквиру наведених датумских ознака да врате производ и замене га за нову CALYPSO плафоњеру или да добију пун повраћај новца. Није потребан било какав доказ о куповини.

Робна кућа ИКЕА води рачуна о безбедности производа. Сви наши производи су тестирани и у складу су са свим званичним прописима и регулативама. Упркос овоме, добили смо извештаје да је долазило да случајева у коме су CALYPSO стаклени абажури падали. Како бисмо заштитили купце и избегли додатне инциденте повлачимо овај производ из продаје и нудимо замену или потпуни повраћај новца.

„Чак и ако је вероватноћа да би овако нешто могло да се деси ниска, тај ризик је довољан разлог да робна кућа ИКЕА повуче производе из продаје”, каже Емили Кнустер, менаџерка сегмента асортимана расвете и уређаја за смарт домове у IKEA of Sweden и додаје: „Безбедност наших купаца је приоритет број један за робну кућу ИКЕА и управо због тога смо одлучили да као меру предострожности из продаје повучемо ове производе.”

Упутства за безбедно расклапање и шта је потребно проверити се налазе испод.

Производ безбедно размонтирајте на следећи начин:

Пажљиво извуците
помичну кукицу.

Извуците абажур
али и даље држите
кукицу извучену.

Ознака датума производње плафоњере форматирана је као ознака године и недеље у години. Спорне су плафоњере с ознакама од 1625 до 1744, укључујући и наведене ознаке."

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS