23. 04. 2024.

Упркос најавама Европског парламента да ће посебно тело контролисати да земље источне Европе не добијају шкарт робу, удружења потрошача нису оптимистична.

"Не верујем да ће ускоро наши, али ни купци Хрватске, Словеније, Мађарске, Бугарске и Чешке, моћи да купују производе врхунског квалитета јер су многе велике компаније отвориле погоне у овим земљама и на тржиште шаљу другачију робу од оне на Западу", рекао је за Новости Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Без обзира на то што нисмо у Европској унији, када се за окружење промене правила она ће почети да важе и за нас.

Петар Богосављевић из Покрета потрошача Србије, наглашава да се деценијама зна за овај проблем, али да је од овог признања у Европском парламенту до промене пут предугачак.

"Интереси великих компанија, које би овом променом биле на удару, али и владе многих држава, вршиће притисак на Европски парламент, па не верујем да ћемо у скоријој будућности имати једнак квалитет са оним на Западу", казао је Богосављевић.

"Многи увозни производи који су лошијег квалитета од домаћих, само зато што носе звучна имена, угасили су многе домаће индустрије. Државама одговара да се одржи висока цена фирмиране робе због зараде од ПДВ-а, а тако произвођачима одговара да шаљу лошију робу за исте паре. Док год је моћ мотивисаних да се и даље одржава такво стање велика, превара ће се наставити, а Европски парламент неће моћи много да уради", закључио је он.

Кроз више анализа доказано је да су и најскупљи прехрамбени производи, на домаћем тржишту, чак скупљи него у развијеним земљама попут Немачке, Швајцарске, заправо много неквалитетнији од оних које једу потрошачи на Западу.

Проблем је што све те намирнице, за које и сада произвођачи не споре да нису истог квалитета, нису и јефтиније, па купац нема слободу избора.

Извор: 021.rs

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS