19. 04. 2024.

"Здраво", "снижава холестерол", "подстиче раст деце", "за здраве зубе": Ове лажне изјаве су од сада забрањене на намирницама.

Истицање лековитих својстава хране више није дозвољено. Тек усвојени Правилник о здравственим и нутритивним изјавама требало би да уведе ред међу производима са сумњивим изјавама, па више нећемо моћи да видимо намирнице на којима стоји "здраво", "здравље", "лековито", "снижава холестерол", "за здраво срце", "подстиче раст деце" и слично.

 

Пракса рекламирања производа којим се потрошачи доводе у заблуду ускоро одлази у историју и у Србији. У пракси то значи да се у рафовима више неће продавати вода која зато што садржи магнезијум или калцијум "чува крвне судове или срце", "јача имуни систем" или пак "лечи" на било који други начин, јер је то класично довођење потрошача у заблуду.

Изјава да пробиотик утиче на рад црева или имуног система мораће да буде скинута са јогурта. На њему ће моћи да стоји само "живе културе у јогурту или ферментисаном млеку побољшавају варење лактозе из тог производа код особа које имају проблем са варењем лактозе". Ни сокови који имају заслађиваче, а на њима пише "без шећера" више неће моћи да се продају са том етикетом. Забрањено ће бити и да стоји "стабилизује крвни притисак", "јача имуни систем", "чува крвне судове", "убрзава опоравак", "еликсир младости", "висок садржај витамина Ц". Неће више бити дозвољена употреба изјава које сугеришу да би здравље могло бити погоршано ако се не конзумира та храна, које упућују на брзину губитка телесне масе и које упућују на препоруке индивидуалних медицинских стручњака, нутрициониста или дијететичара и добровољних здравствених удружења.

Др Даница Зарић, директорка ИХИС Нутриционизма објашњава да је овај правилник у потпуности усклађен са европским.

- Сада ће са рафова морати да се повуку производи који садрже неправилне здравствене изјаве у којима се тврди да производи лече. То ће посебно да утиче на произвођаче суперхране за коју тврде да има супер моћи - објашњава др Зарић.

Осим тога, наше компаније неће више моћи да се позивају на клиничке студије урађене прошлог века.

- Ако неки произвођач буде желео да добије своју здравствену изјаву, мораће да се обрати некој земљи ЕУ, јер Србија неће имати тело за одобравање изјава - објашњава др Зарић.

Од сада ће се користити много мање атрактивне, али прецизније тврдње, па ће уместо “подстиче раст деце“, за витамин Д стајати изјава „витамин Д доприноси нормалном расту и развоју костију деце”, и то само уколико тај производ садржи минимум 15 одсто дневних потреба овог витамина на 100 грама производа.

У КОМ СЛУЧАЈУ МОГУ ДА СТОЈЕ ОВЕ ОЗНАКЕ:

  • Мала енергетска вредност - ако производ има до 40 калорија у 100 грама
  • Мала количина масти - ако производ има до 3 грама масти на 100 грама
  • Без масти - ако производ има до 0,5 грама масти
  • Мала количина шећера - ако производ има до 5 грама шећера
  • Без шећера - ако производ има до 0,5 грама шећера
  • Богата влакнима - ако производ има најмање 6 грама влакана
  • Богата протеинима - ако производ има најмање 20 одсто протеина

НОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ИЗЈАВЕ
КАКО ЈЕ СТАЈАЛО НА АМБАЛАЖИ - КАКО ЋЕ СТАЈАТИ

  • Снижава холестерол - Смањење уноса засићених масти доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола у крви
  • Јогурт за лакше варење - Живе културе у јогурту или ферментисаном млеку побољшавају варење лактозе из тог производа код особа које имају проблем са варењем лактозе
  • Вода чува ваше здравље - Магнезијум доприноси смањењу умора и исцрпљености
  • Пиринач снижава холестерол - Монаколин К из ферментисаног црвеног пиринча доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола у крви
  • Здрав доручак - Влакна из овсеног зрна доприносе повећању волумена столице
  • Чисти крвне судове - Полифеноли маслиновог уља доприносе заштити липида у крви од оксидативног стреса
  • За здраве зубе - Конзумирање хране/пића која садрже замену за шећер доприносе одржавању минерализације зуба
  • Чисти зубе и смањује киселину - Гума за жвакање без шећера доприноси одржавању минерализације зуба
  • За бољу пробаву - Влакна пшеничних мекиња доприносе повећању волумена столице
  • Подстиче раст деце - Витамин Д доприноси нормалном расту и развоју костију деце

Произвођачима ће бити дат рок за замену амбалаже од 18 месеци.

Извор: Телеграф

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS