16. 04. 2024.

Повећање цене обавезног осигурања приликом регистрације возила од 45 одсто, вређа достојанство више од два милиона корисника ауто-осигурања, изјавио је данас председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић и позвао државу да што пре уреди област осигурања.

Паповић је рекао Танјугу да је осигурање једна од најнеуређенијих области у Србији, која се мора регулисати.

"За НОПС је неприхватљиво да је Народна банка Србије дала сагласност за поскупљење обавезног осигурања возила од 45 одсто", истакао је он додајући да је "јасно да је неко излобирао да до таквог повећања цене дође", не прецизирајући о којој осигуравајућој кући је реч.Он је казао да није јасна та одлука НБС, с обзиром на то да ниједно поскупљење не би требало да буде веће од оквира прошлогодишње инфлације односно пет одсто.

Паповић је напоменуо да је управо у тој области и највећи број осигурања, пошто је број грађана који осигуравају имовину или плаћају животно осигурање изузетно мали.Он сматра да је поскупљење од 45 одсто неприхватљиво и неразумно и да осигуравајуће куће нису дале никакву гаранцију да ће због повећања цене осигурања бити увећане и одштете у случају саобраћајних незгода, јер је наводно разлог за повећање био то што су у Србији најмање премије и најмања накнада штете.

"Та гаранција је изостала и то само показује да је био озбиљан притисак на НБС да то одобри", нагласио је Паповић."Наша молба свим осигуравачима је и да се понашају у Србији као у земљама из којих долазе", додао је он.Он је напоменуо и да је Закон о осигурању, који дозвољава картелско удруживање, у колизији са Законом и заштити конкуренције.Удружење корисника банкарских услуга Ефектива позвало је јуче надлежне да повуку одлуку о поскупљењу обавезног осигурања моторних возила, која је ступила на снагу 1. јула, уз образложење да поскупљење није економски оправдано.

У саопштењу тог удружења је наведено да је објашњење за поскупљење обавезног осигурања моторних возила, које у просеку износи 45 одсто, потреба да се, како наводе, санира штета коју су осигуравајуће куће претрпеле или ће тек претпрети због исплате штете осигураницима настрадалим у недавним поплавама.
Професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић је раније рекао Танјугу да то поскупљење треба преиспитати и видети да ли је Удружење осигуравача Србије ту одлуку донело како би покрило "трошкове неких других штета".

Вујанић, који је председник Наџорног одбора Путева Србије, позвао је Удружење осигуравача Србије да бројкама и математиком објасни због чега је толико поскупела премија и изразио очекивање да ће држава реаговати и проверити разлоге поскупљења.То удружење је на свом сајту навело да је један од разлог за повећање цене осигурања утицај примене "бонус-малус" система, који награђује добре и кажњава лоше возаче, пошто тек нешто више од један одсто возача у Србији има "малус" као санкцију за учињене прекршаје.

Извор: Дневник

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS