20. 04. 2024.

Инсистираћемо на томе да Европска комисија обезбеди више новца за национална тела задужена за спровођење закона, изјавила Вера Јурова.

Европски парламент је и формално потврдио резултат преговора о Директиви о непоштеној пословној пракси и забрани различитог квалитета производа на истоку и западу Европске уније, саопштили су из ЕП, а преносе европски медији. Повереница Европске комисије Вера Јурова је захвалила заступницима који су подржавали ово питање у Европском парламенту, када у њему, како је рекла, није било слуха. Она је обећала да ће инсистирати и на томе да комисија подржи пројекат који предлаже више средстава за национална тела задужена за спровођење ових прописа како би они што боље заживели у пракси.

Хрватска европарламентарка Биљана Борзан изјавила је овим поводом да убудуће више нико на тржишту ЕУ неће моћи да тврди како потрошачи из једне земље „желе мање здраву храну, детерџенте који слабије перу или белу технику која је лошијег квалитета.

– Како се произвођачи не би сетили нових начина за варање потрошача, у директиви је јасно прописано да ће се две године после ступања на снагу поново радити анализа тржишта и проверити да ли је потребно увести нове забране – изјавила је Борзан.

Она је, да подсетимо, још почетком свог мандата отворила ово питање и спровела прво упоредно истраживање производа на хрватском и немачком тржишту које је показало како је трећина производа у Хрватској слабијег квалитета, а често и скупља него у Немачкој. После ових резултата, компанија „Хип” која се бави производњом хране за децу одлучила је да повуче кашице са тржишта и замени их квалитетнијим. Борзан је затим именована за известиоца Европског парламента за различит квалитет хране после чега је са парламентарцима из других земаља успела да обезбеди око 800 хиљада евра за велико европско истраживање.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS