19. 04. 2024.

Савремено доба, које обилује разноврсним производима, има и својих мана па се тако доводи у питање и здравствена безбедност одређених хемикалија. Међу њима је и Бисфенол А, који се налази између осталог у фискалним рачунима и може да нашкоди здрављу људи.

У Европској унији од идуће године његово присуство биће ограничено, као и код нас, од јула 2020-те, ако је то грађанима за утеху. Целу ситуцију парадоксалном чини и то да су потрошачи у обавези да узму рачун, а многи су учествовали у наградној игри „Узми рачун и победи".

Скоро сви узорковани фискални рачуни, термалне ролне, банкарски слипови и слични производи садрже Бисфенол А и то у знатно већим количинама, резултат је истраживања Алхема и Института „ Др Милан Јовановић Батут".

"Ми смо у тим узорцима детектовали високе концентрације Бисфенола А који су се кретали од 0,6 до 0,9%. То је чак 40 пута више од прописаних концентрација Бисфенола А у термалном папиру", рекла је Јасминка Ранђеловић – АЛХЕМ – Алтернатива за безбедније хемикалије.

"Бисфенол А је једна органска супстанца која је по својој хемијској структури веома слична женском полном хормону естрогену и спада због те сличности у хемијској структури у ендокрине диструкторе, ремети рад хормонског система, утиче на све метаболичке процесе у организму који су хормонски повезани, као што су дијабетес и гојазност. Он је званично класификован на нивоу Европске уније као токсичан по репродукцију, утиче на плодност, на смањење плодности и на развој плода", додала је Ранђеловићева.

Бисфенол А је најкомерцијалнија хемикалија у свету, чија годишња производња износи 5 милиона тона. Користи се за производњу тврде пластике, која је незаменљива у производњи кућних апарата, наочара, спортских реквизита и многих других производа. Та супстанца у фискалном рачуну има улогу развијача боје, како би садртжај рачуна био видљив.

"Што се тиче самог хроничног контакта са рачунима, дефинитивно може да прође кроз кожу и све зависи од количине и индиректна или директна штетност за особе које те рачуне користе. Шта је најједноставније, па постоји термални папир који садржи минималне нивое и када смо га већ уз напор истраживача и науке идентификовали као ризик за здравље онда га једноставно заменити безбеднијим материјалом који треба да се користи у те сврхе", рекао је Момир Миков, Фармацеутски факултет Нови Сад.

Потрошачима преостаје да се заштите тако што неће стављати рачуне у кесу са сировим намирницама, да оперу руке након контакта са фискалним рачуном и да копирају рачуне за производе који подлежу гаранцији.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS