20. 04. 2024.

Суша у нашој земљи је најмање последица оставила на сунцокрет и у Удружењу „Жита Србије” за сада не виде разлог за ново поскупљење зејтина у малопродаји

Цене уља на светским берзама у протеклом периоду поново бележе раст. У продавницама у Србији, после ланчаног поскупљења у више наврата, тренутно стагнирају и у распону су од 170 до 190 динара за литар. Стручњаци, међутим, не могу још са сигурношћу да кажу шта ће се дешавати у наредном периоду и да ли нас очекују нова поскупљења.

Слично је и на околним тржиштима, па је у Хрватској недавно објављено како је сунцокретово уље један од производа чија је цена највише порасла у протеклој години. Прерачунато у динаре, све донедавно, потрошачи су литар уља плаћали око 155, док га тренутно купују по цени од око 230 динара.

Консултанткиња за прехрамбену индустрију недавно је новинарима „Пословног дневника” објаснила како разлог за ову ситуацију не треба тражити у инфлацији, већ да је, како је нагласила, узрок на другом крају света – у Кини. Како је рекла, због афричке куге свиња и десеткованог фонда та земља је поново почела да подиже сточарство па купује велике количине сточне хране, што је имало знатног утицаја на цене.

Сунчица Савовић, директор Удружења „Жита Србије”, каже да се не може видети веза између потражње у Кини и раста цена уља, посебно зато што је тражња пала у последње две недеље из свих праваца, па се то тренутно односи и на ову земљу. Она je потврдила да је на светским берзама до протекле недеље (период – 15. јул у односу на 7. јул) уље поново знатно поскупело, али у већој мери сојино него сунцокретово.

– Не видимо конкретнији разлог за ово поскупљење. Уљарице су тренутно у запећку свуда због пшенице јер жетва још није завршена у многим државама. Берзе су иначе врло нестабилне. Две недеље цене житарица драстично варирају и изузетно је слабо трговање – каже Савовићева.

Када је реч о сунцокрету, што се Србије тиче, суша је најмање последица оставила на ову уљарицу, каже наша саговорница и истиче да не би имало смисла да цене сунцокретовог уља иду још нагоре.

– Без обзира на наше вишегодишње билансе и искуствене процене, ми још реално не знамо колики ће тачно бити род сунцокрета. Али јасно је, према ономе што се може видети на терену, да је суша оставила најмање последица на ту уљарицу – објашњава она.

Према прогнозама овог удружења, род сунцокрета могао би да буде врло сличан прошлогодишњем од око 646.000 тона. Могуће је да ће приноси бити само нешто мањи.

– Остаје још цео август, временске прилике ће свакако имати утицати на светско и домаће тржиште. Прошле сезоне род сунцокрета био је мањи у свету, а већа тражња, што је подигло цене уља у малопродаји. Година је нестабилна. Али пракса у нашој земљи јесте да уљаре увек произведу онолико колико је потребно за домаће тржиште, а за извоз је ишло оно што није потребно – каже Савовићева и истиче да ћемо са сунцокретом бити начисто максимално два месеца после жетве. Сви даљи фактори ће бити искључиво спољни, који ће утицати на кретање цена.

Подсетимо, према званично доступним подацима, литар зејтина у продавницама у Србији поскупео је за скоро четвртину од јануара прошле до истог месеца ове године. Просечна цена у јануару ове године била је 151,46 динара за литар, а годину дана раније – 121,81 динар. Познаваоци тржишта објаснили су да је на поскупљење ове намирнице утицало то што су лошији род имали многи велики произвођачи попут Бугарске, Румуније, Молдавије, Украјине. Аналитичари кажу да цена сировине чини око 80 одсто удела у укупним трошковима произвођача.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS