18. 04. 2024.

Невероватно је да трговцима преварантима, који годинама обмањују најстарије грађане и папрено им продају наводна медицинска помагала, надлежни органи још увек нису стали на пут! Ова појава је све масовнија, а један у низу је и случај суботичких пензионера које је недавно скупо коштала неинформисаност и наивност.

Компанија "Биобаланс медика консалтинг Суботица", која је у блокади, продала им је обичан масажер, који наводно лечи многе болести, и то за чак 151.000 динара. На тржишту се овај исти производ може наћи за око 100 евра. Од пензионера су захтевали да им одмах у кешу исплате целу суму. Ови трговци већ годинама доводе у заблуду потрошаче на исти начин, али су раније то чинили под другим именом, Витал ворлд. Чињеница да су у блокади им омогућава да новац од њих не може да се наплати. У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да им је добро познат начин пословања ове компаније. Претходних година су им на дневном нивоу стизали бројни приговори против фирме Витал ворлд, а и тада су били под блокадом.

Овакву праксу развиле су фирме које продају робу ван пословних просторија, на такозваним презентацијама или доласком на кућну адресу. Тако је и овај суботички брачни пар, који су на презентацији дугој три сата, убеђивали у наводна чудотворна медицинска својства масажера, на крају подлегао обмањивању ових трговаца. Када је син сазнао како су преварени његови родитељи, одмах је реаговао и у складу са Законом о заштити потрошача хтели су да одустану од куповине, вратили су производ и тражили поврат новца. Продавци се од тада не јављају на телефон, не отварају улаз за приступ канцеларији, нити враћају новац.

- Из компаније "Биобаланс медика" звали су моје родитеље да дођу на презентацију о здрављу у Отвореном универзитету - прича нам Суботичанин А. С. - Тамо им је представљен масажер "А2Б2-4000", за који су тврдили да лечи многе болести. Успели су да убеде оца да га купи, јер је поверовао да ће помоћи свима у нашој породици да побољшају здравствено стање.

Он наводи да се све веома брзо одиграло. Након потписивања уговора, како истиче, тражили су да им се одмах исплати масажер. Родитељи нису имали времена ни да размисле или питају за савет.

- Инсистирали су да им што пре плате и то кешом, па су кренули са мојим родитељима до куће - објашњава наш саговорник. - Они су то учинили, дали су оно што су годинама скупљали. Мајци је новац био потребан, треба да иде и на операцију штитне жлезде, а они су убедили да ће јој и тај проблем бити решен масажером. Уместо фискалног добили су само потврду на "нота" рачуну.

Врло брзо се испоставило да производ није ни близу делотворан као што има је речено. Наш саговорник је покушао да контактира са фирмом и видео на сајту АПР да је она у блокади, а да на фејсбук-страници под њиховим именом, пише како је преварила бројне грађане.

- Нису нам дали образац за одустанак од куповине али сам је скинуо са интернета и послао са повратницом, све у законском року од 14 дана - додаје наш саговорник. - Обратили смо се тржишној инспекцији, где смо попунили документацију по којој би према Закону о заштити потрошача требало да се потрошачима врати новац. Они су већ упознати са случајем, јер кажу да су исти прво пословали под именом Витал ворлд.

Инспекција је отишла до фирме и они су им рекли да су у блокади и да не могу да врате новац. Надлежни су донели решење којим је наложен да у периоду од осам дана врате уплату. Рок је истекао пре месец дана, али од пара ништа. У НОПС-у кажу да је то зачарани круг, јер и када им буде изречена санкција, они су у блокади и немају одакле да им узму новац.

Наши новинари су покушали да ступе у контакт са представницима "Биобаланс медике", како бисмо добили одговоре од те компаније али неуспешно. Један број телефона био ван функције, на други се нико није јављао. На адреси у Суботици, која је наведена на уговору Суботичана који су купили масажер, нисмо успели да пронађемо њихову канцеларију.

НЕ РЕШАВАЈУ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ

У НОПС истичу да случај Суботичана представља довођење у заблуду потрошача. Искористили су прилику, узели новац и знају да не могу да га врате, јер су блокади.

- Убеђују их да ће им, наводно, ти производи помоћи и решити здравствене проблеме - каже Марко Драгић из НОПС-а. - Ти масажери, простирке и слична роба коју продају пензионерима, нису медицински испитани. Морају да имају сертификат, потврду да би могли да их декларишу и промовишу као медицинско помагало.

Он каже да се НОПС-у свакодневно јавља велики број пензионера који су преварени на сличан начин. Све је то, како истиче, за тржишну инспекцију и ако не може да се заустави њихов рад, мора да се нађе начин да се бар ублаже њихове негативне последице.

ПЛАЋАЈУ И 50 ПУТА СКУПЉЕ

Поједина предузећа развила су велики бизнис на рачун пензионера - наводи Марко Драгић из Националне организације потрошача. - Многи потрошачи наседају на њихове манипулације и папрено плаћају производе, чак и 50 пута скупље од њихове реалне цене. Они поверују у обећање да ће им, на пример, масажери и магнетне простирке, наводно, решити одређене здравствене проблеме. Али ти производи нису медицински испитани и могу и да нашкоде. Он наглашава да се та озбиљна и опасна мрежа несавесних трговаца све више шири и да мора да се разбије.

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS