19. 04. 2024.

Осигуравајућа друштва одлучила су, на препоруку гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, да одустану од нових цена полиса аутоодговорности, саопштило је Удружење осигуравача Србије.

Цене ће од петка, 26. августа, бити враћене на ниво од прошлог месеца, чиме ће бити укинуто повећање од 22 одсто.

"Тиме се осигуравајућа друштва придружују напорима које НБС и гувернерка Табаковић чине у сузбијању инфлације, а у корист грађана Србије и очувања њиховог животног стандарда", наводи се у саопштењу Удружења.

Додаје се да, "подржавајући такву политику НБС, друштва за осигурање одустају од нових цена полиса и поред свих аргумената у прилог поскупљењу и враћају их на ниво из јула 2014".

Удружење осигуравача Србије је позвало остале учеснике на тржишту аутомобила да "прате њихов пример и да сви заједно дају допринос очувања стандарда грађана Србије и ублажавању инфлаторних притисака".

Нове цене основног осигурања моторних возила биле су на снази од почетка августа.

Одлука о поскупљењу донета је први пут после 1. јула 2014. године, "на основу анализе тренутне ситуације на тржишту аутомобила", навело је Удружење.

На раст цена основног осигурања возила утицало је, како тврде, пре свега поскупљење нових и половних возила, као и резервних делова, али и знатно више цене радног часа у сервисима за поправку возила.

Подсећамо да је НБС, раније данас, свим друштвима за осигурање која су, како је наведено, неосновано повећала премију осигурања од аутоодговорности, упутила допис којим их позива да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво.

НБС је навела да ће покренути поступке надзора против оних друштава за осигурање која наставе да наплаћују неоправдано повећане премије.

Истовремено, НБС је навела да очекује и да друштва за осигурање без одлагања обавесте уговараче осигурања о року и начину на који ће вратити новац онима којима су наплаћене неосновано веће премије у претходних 25 дана.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS