19. 04. 2024.

 

Усклађивање законодавства Србије са европским у области заштите потрошача од изузетног је значаја за приступање ЕУ.

Наиме, различити прописи чланица представљају баријеру слободној трговини, речено је на уводном састанку групе невладиних организација Националног конвента за преговоре у тој и у области здравства.

Директор Центра за европске политике Небојша Лазаревић рекао је да су чланови групе представници организација за заштиту потрошача, међу којима су АПОС, НОПС, затим Центар за европске политике, Канцеларија за европске интеграције, као и лекари.

Он је истакао да цивилно друштво не учествује у преговорима са ЕУ, али ће се укључити саветодавно преко радних група, даваће предлоге и критике и пратиће како се спроводе прописи. Они ће прегледати Нацрт српске преговарачке позиције и дати своје примедбе.

Према његовим речима, преговори не могу бити краћи од четири године, а како је потребно време за ратификацију и неке друге протоколарне процедуре, до пуноправног чланства протећи ће минимум седам година. Треба да се договоре три ствари – рокови, новац и начин спровођења правила ЕУ.

Представница Конвента Ксенија Симовић рекла је да је здравствена политика ЕУ "хоризонтална", што значи да су, пре свега, одговорне државе чланице за јавно здравље, а ЕУ доноси оквир за приправност и одговор на кризе.

Она подржава истраживања трансплантација, климатских промена, побољшање прекограничне неге, електронско здравство, процену ризика, вакцинације, сарадњу у лечењу ретких болести, електромагнетних поља и нези старијих особа. Посебна пажња се посвећује превенцији, мада велики проблем представљају дуван и алкохол, јер те индустрије имају значајне лобије, што је случај и са фармацеутском индустријом.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS