28. 04. 2024.

 

Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступке против 16 трговаца спортском опремом из разних делова Србије.

Поступци су покренути због сумње да су трговци међусобно потписивали уговоре о пословној сарадњи којом су, на недозвољени начин, утврђивали цене и услове трговине.

На листи трговаца против којих је Комисија покренула поступак су „Н СПОРТ“, „ПРЕДУЗЕЋЕ ЂАК“, „ОФИЦЦЕ-СХОЕС“, „ПЛАНЕТА СПОРТ“, „ЦАРВЕЛ“, „СПОРТМАРКЕТ“, „ЗВЕЗДА ФОРЕВЕР“, „ТОТАЛ СПОРТ“, „СПОРТИКО“, „УНИВЕРС-ЦО“, „ЕУРОСТАР“, „ТРИМ“, „К..Г…ФАССХИОН“, „КОПЕЛЛИ“ и „СТР ФОКУС“ и „КОМИСИОН СПОРТ ОНЕ.

Комисија је 18. августа 2016. године извршила ненајављени увиђај у пословним просторијама друштва „Н СПОРТ“ и прибавила информације, податке и уговоре које је ово друштво закључивало са својим купцима. У Комисији кажу да је ненајављени увиђај спроведен због основане сумње да постоји опасност уклањања или измене доказа који се налазе код странке у поступку.

– Према прикупљеним информацијама и документима, друштво „Н СПОРТ“, као продавац, закључивало је, са осталим учесницима на тржишту против којих је Комисија покренула поступак, уговоре о пословној сарадњи који су садржавали обавезу купаца да се у даљој продаји придржавају минималних малопродајних цена које одређује „Н СПОРТ“. Ова обавеза се наглашено односила на робне марке ПУМА, РУСССЕЛЛ АТХЛЕТИЦ, СЕРГИО ТАЦЦИХИНИ и друге. Такође, уговорима је била предвиђена забрана акцијских продаја и других облика повољније продаје, без претходног одобрења продавца, односно „Н СПОРТ“ – кажу у Комисији за заштиту конкуренције.

Они су како наводе основано претпоставили да поједине одредбе закључених уговора представљају обострано усаглашену обавезу којом се, на недозвољен начин, утврђују цене и услови трговине, а што је рестриктивни споразум који представља повреду конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције.

 

"Потрошачи у Србији увек извуку дебљи крај"

Горан Паповић из Удружења потрошача Србије за “Блиц” каже да је овде реч о класичном картелском удруживању и злоупотреби монопола.

– И једно и друго је забрањено Законом о заштити потрошача. У свету су много ригорознији према картелском удруживању и то се озбиљно кажњава. Уколико се испостави да су сумње Комисије основане то ће само потврдити оно што сви знамо, да слободно тржиште код нас не постоји – каже Паповић.

У таквим условима потрошач је тај који на крају извуче дебљи крај.

– Немате могућност избора, где год да одете иста је цена јер нема конкуренције па ни повољнијих услова. И зато ми плаћамо све скупље. Уколико се испостави да је у овом случају постојало картелско удруживање они морају да буду драстично кажњени – каже Паповић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS