25. 04. 2024.

 

Исправну декларацију у продавницама има 68 одсто прехрамбених производа а 32 одсто има неки недостатак, показало је истраживање организације ИХИС Нутриционизам.

Истраживањем је било обухваћено више од 2.500 производа.

Утврђено је да су најбоље декларисани слатки и слани кондиторски производи, док највише неодговарајућих ознака имају хлеб, пецива и роба означена као "здрва храна".

Како је саопштио ИХИС Нутриционизам, највише примера намерног завођења потрошача је у категорији безалкохолних пића на којима су ознаке о непостојећем квалитету.

Код здраве хране исправно је декларисано тек 52, односно 55 одсто производа. Најчешће грешке у категорији хлеба су неадекватно декларисање адитива, неболдирани алергени, неразумљиве нутритивне изјаве типа "извор и висок садржај протеина и/или влакана".

Изглед декларација у обе ове категорије наводи на закључак да недостају стручњаци, пре свега технолози, код произвођача ових производа.

У категорији безалкохолних пића има много примера неисправног декларисања и ту је највећи број грешака које проузрокују намерно завођење потрошача.

Приметно је да су произвођачи ангажовали агенције које покушавају да истакну непостојећи квалитет производа.

У тој категорији грешке су и даље: неистицање заслађивача у називу производа, такође неистицање додавања витамина у називу производа са намером да потрошач помисли да се они налазе природно у воћном соку.

Недостаје и хемијски облик витамина у списку састојака.

Слика на фронту паковања и назив производа нису усклађени. И даље је намерно нејасно означавање воћних сокова, нектара и освежавајућих безалкохолних пића на фронту паковања, иако је количина воћног садржаја драстично различита у ове три категорије производа.

Иначе, ИХИС Нутриционизам је и пре примене садашњег Правилника о декларисању, означавању и рекламирању, још 2013. године урадио слично истраживање, и тада је констатовано да је било 66 одсто добрих декларација.

"Правилник о декларисању утицао је на побољшање исправности декларација прехрамбених производа само за два одсто, али је очигледан његов позитиван утицај како на текстове декларација, које су постале читљивије и јасније, тако и на сигурност при избору адекватних производа, што је нарочито значајно потрошачима који имају проблеме са алергенима", изјавила је директорка ИХИС Нутриционизма Даница Зарић.

ИХИС Нутриционизам је чланица ИХИС Научно – технолошког парка Земун, која ради на развоју, креирању и декларисању прехрамбених и функционалних производа.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS