29. 04. 2024.

 

Загреб — Италијанска Уникредит банка прва је банка која је подигла тужбу против државе Хрватске због конверзије кредита у швајцарским францима.

Обавештење о тужби упућена је Министарству спољних послова, а технички министар Миро Ковач поручио је да ће хрватска страна покушати с банкама да изнађе решење које би што мање оптеретило државни буџет, али и заштитило грађане који су подигли те кредите.

План о договору с банкама постоји, али како се сазнаје, сценарио по којем би банке од државе добиле исплате новца из буџета – није прихватљив.

У банкама су уверени да би евентуални спорови ишли у њихову корист и да имају боље аргументе па нису спремни претерано да попуштају, иако је Хрватска перспективно тржиште и не желе да улазе у рат с доносиоцима одлука.

Држава је пак спремна евентуално да понуди дугорочније решење које вероватно не укључује пореске олакшице јер их, према изворима листа, сматрају "клизавим тереном". Обе стране већ месецима типују на договор, али политичке околности дефинитивно нису биле наклоњене.

У јавности се стекао утисак да су се неке акције већ договарале "испод жита", од страна које су рачунале на изборну победу, али о томе да укључују подизање и евентуално повлачење тужбе банака можемо само нагађати.

Иако се незванично сазнаје, да је од покретања званичне процедуре у Вашингтону већ прошло неко време, занимљиво је да централа Уникредита чак и након званичног обавештења хрвстакој влади то не жели да потврди.

Већина других банака између редова прижељкује договор па портпарол Привредне банке Загреб потврђује да за сада нису поднели арбитражну тужбу, а у Ерсте банци кажу да су, иако је припремају, и даље отворени за конструктиван дијалог у циљу постизања решења.

"Акционари Ерсте банке двапут су се писмом обратили Влади у циљу мирног, пријатељског решавања спора о улагању", истичу у Ерсте банци. И ХУБ, кровно банкарско удружење, напоимиње да би, постизањем договора, нестали разлози за настављањем правних поступака.

Бивши министар финансија Борис Лаловац, предлагач Закона о конверзији, коментирише да је покретање тужбе у тренутку када нова влада још није ни формирана некоректно и предлаже увођење пореза на кредитну активу банака као инстумента притиска. Након повлачења тужби, држава би, каже, закон – повукла.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS