29. 04. 2024.

 

Овај документ има своју нумерацију под којом је заведен у уговору за који се користи, а клијент потписује и овлашћење, па нема опасности од злоупотреба, каже Душан Узелац директор „Каматице”.

Када отплате кредит, кредитну картицу или престану да користе дозвољени минус, банка је дужна да клијентима врати сва средства обезбеђења, па и меницу коју потписују приликом задуживања. У пракси то увек није тако, што потврђује и читалац који се јавио редакцији Потрошача и објаснио да по отплаћеном кредиту није добио меницу од банке, нити су га обавестили да је овај бланко документ уништен.

Душан Узелац, директор финансијског портала Каматица, каже да овај документ, (иако бланко потписан) има своју нумерацију под којом је заведен у уговору за који се користи.

– Пратећи документ уз сваку меницу је менично овлашћење и са њим банка може да употреби меницу у складу са уговором. Без обзира да ли је у банци или је враћена клијенту по истеку дуга, банка нема могућност да је поново користи, па нема разлога за бригу, каже Узелац.

При реализацији било ког кредита клијент банци даје средства обезбеђења, а између осталог, стандардно и незаобилазно средство су бланко менице потписане од стране корисника кредита или жиранта.

Шта банка ради са меницама када истекне кредит?

Како кажу у Каматици, овај вредносни папир банке чувају „као очи у глави”, јер је у случају неплаћања обавеза ово најчешће средство обезбеђења код већине кредитних производа, које се приликом тужбе, уз уговоре и изводе из пословних књига банке које доказују дуговање, подносе на принудну наплату.

– Менице се чувају у регистраторима, уз документ о издаваоцу меница, односно основу по ком је меница примљена (име и презиме корисника, подаци о уговору о кредиту, картици, прекорачењу, број партије кредита итд…). Ови регистратори обично се складиште где и сами предмети (предмет уговора о кредиту, кредитној картици итд…), како би комплетна документација била на једном месту – објашњавају.

У појединим банкама кажу да по закључењу кредита сваког клијента питају да ли жели сам да поништи меницу или да то банка учини у његово име и потписује документ на коме стоји његова одлука. То је, додају, уобичајена процедура и како тврде не постоји никакав начин да дође до злоупотребе.

Дешава се да буде застоја, али је то искључиво због архивирања предмета и пратеће документације која се, рецимо, налази на другој локацији.

– У случају да нису обавештени о томе да је меница поништена, клијенти банци могу да се обрате и писмено како би добили информације и сазнали шта се дешава са средствима обезбеђења после истека кредита или другог задужења – кажу у Каматици.

Они објашњавају да је Народна банка Србије пре две године донела одлуку о вођењу регистра меница и меничних овлашћења правних и физичких лица. Према овој одлуци у регистру се евидентирају менице по којима су дужници правна или физичка лица, као и овлашћења издата у складу са одлуком којом се прописују општа правила за обављање директних задужења по основу овлашћења.

Свако на овај начин има прилику да уз матични број, ПИБ или серијски број менице провери податке о броју издатих меница, основ по коме је издата , као и да ли је неки од ових докумената већ пуштен у принудну наплату.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS