26. 04. 2024.

 

Корисници стамбених кредита који приложе банци пореско решење о имовини не морају да плаћају проценитеља на сваке три године, што су до сада од њих тражиле банке.

Више од 100.000 грађана који су подигли стамбене кредите додатно је оптеретила одлука Народне банке Србије да на сваке три године врше нову процену вредности своје некретнине. Такав захтев НБС је упутила банкама, а оне су обавезу плаћања проценитеља пребациле на своје клијенте. Тако су грађани били приморани да на сваке три године, поред рате кредита, плате још око 100 евра, колико у просеку проценитељи цене своје услуге.

Ипак, у банкама на српском тржишту кажу за "Блиц" да корисници стамбених кредита могу да приложе и пореско решење о имовини и да у том случају није неопходно ангажовање проценитеља.

У Банци Интеза наводе да једном у три године ажурирају податке о вредности некретнина које су узете под хипотеку као залог за стамбене кредите, како би правилно класификовале своје пласмане.

– Потребно је да клијент приложи пореско решење, а репроцени се приступа само уколико је износ процењене вредности на решењу мањи од дуга по стамбеном кредиту. Највећи број наших клијената редовно испуњава ову обавезу – кажу у Интези.

И у Комерцијалној банци потврђују да прихватају и решење Управе јавних прихода којим се утврђује порез на имовину.

– Највећи број корисника стамбених кредита редовно доставља решења и у том случају нема додатних трошкова. У супротном, банка ангажује проценитеља и сходно уговорном односу, клијент сноси трошак – кажу за "Блиц" у Комерцијалној банци.

Да је пореско решење адекватна замена за проценитеља наводе и у Уникредит банци.

– Имајући у виду да се пореска основица сваке године утврђује на основу стварне тржишне вредности непокретности, решење Управе јавних прихода је сасвим довољно. На тај начин могу да се избегну додатни трошкови за клијенте – истичу у Уникредит банци.

Иста пракса је и у Ерсте банци.

– Уместо процене прихватамо и пореско решење, па није неопходно да клијенти плаћају процену. Уколико клијент није извршио пренос власништва, онда је неопходно ангажовање проценитеља – кажу они.

Зашто се плаћа проценитељ?

НБС је од банака пре неколико година затражила да сви клијенти који отплаћују стамбене кредите, на сваке три године банци доставе нову процену вредности некретнине која је предмет хипотеке. Процена је, како је образложено, неопходна како би се утврдило да ли је дошло до промене тржишне вредности непокретности која служи као средство обезбеђења по стамбеном кредиту.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS