29. 04. 2024.

 

Еколошка међународна невладина организације "Оцеана" утврдила је да је 19 одсто све рибе на светском тржишту лажно означено, односно да је риба кривотворена. То значи да нам ослића продају као бакалар, а вијетнамског сома уместо шкарпине.

Недавно је Слободна Далмација објавила причу Сплићанина којем је продавац на рибљој пијаци покушао да прода потенцијално отровног вијетнамског сома уместо рибе зубатац. Килограм вијетнамског сома у Хрватској кошта 30 куна, што је око четири евра, а како је продавач мислио за суграђанина да је странац, покушао је да му ували лажног зубаца по цени од 250 куна за килограм. Уз то је тврдио да риба тек што је упецана. Исти Сплићанин је на врло сличну ситуацију наишао и у једном великом хрватском продајном ланцу.

Прича из Сплита потврђује најновије истраживање организације "Оцеана" које је утврдило да је 19 одсто све рибе на светском тржишту лажно означено. "Оцеана" је прекопала стотине новинских чланака, агенцијских вести, владиних докумената, извештаја невладиних организација које се баве морем и сродним подручјима и открила да је петина од 27.500 узорака из продавница, ресторана и пијаца широм света лажно означена. Открили су да је већина "морских паса" који се продају у Бразилу заправо велики пилан, који је иначе угрожена врста.

У Италији су пронашли случајеве да се као лигња продаје риба напухача, која може бити веома отровна.

У САД су најчешће кривотворене рибе снепер, шкарпина и лосос, и то тако да се под тим именима најчешће подваљује већ поменути вијетнамски сом. Та риба се у Вијетнаму производи тако да јој месо на крају буде пуно антибиотика, бактерија и хормона, док јој је нутритивна вредност веома ниска, а укус бљутав. "Оцеана" је открила да се вијетнамски сом користи у имитирању чак 18 других врста риба.

У неким земљама мање опасни рибљи маскенбал је чак и легалан. Тако у Грчкој ослић може законски да одглуми бакалара, а према извештајима слично се догађа и у САД-у, где је шкарпина посебно компромитована. Откривено је чак 66 других рибљих врста које су продаване као шкарпина.

Напухача је у Кини откривена као бакалар, као буцањ на Тајвану, као грдобина у Чикагу.

"Оцеана" је у пет земаља забележила врло озбиљне случајеве тровања пошто су људи јели есколара који им је продаван или сервиран уместо бакалара, бранцина и беле туне, као и рибе које енглеско говорно подручје познаје као руддерфисх и буттерфисх.

Коначна процена је да је у 2014. години широм света продато рибе под погрешним називом за укупно 148 милијарди долара.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS