29. 04. 2024.

 

Резултати ванредне контроле меса и прерађевина на тржишту више су него забрињавајући, у 98 контрола донето је чак 65 решења за отклањање неусаглашености.

Ова информација још је алармантнија ако се зна да су ветеринарски инспектори контролисали промет у највећим трговинским ланцима који послују у Београду.

На додатно испитивање инспекција је послала 52 узорка, а ван промета стављено је и уништено 120 килограма меса и 43 килограма прерађевина. Како пише "Политика", разлог ванредне службене контроле великих трговаца биле су учестале пријаве потрошача да се у супермаркетима продају месо и сухомеснати производи сумњивог квалитета.

"Резултати показују да проблем постоји. Протеклих месеци имали смо честе пријаве грађана на квалитет свежег меса, прерађевина и других намирница животињског порекла. То нам је био сигнал да на тржишту нешто није у реду и показало се да су приговори купаца били основани", каже Ненад Петровић, директор Управе за ветерину, истичући да су ненајављене контроле започели у трговинским ланцима јер се у њима обавља највећи део промета животињских намирница.

Неправилности су биле различите: од лоших услова продаје и излагања хране, истеклог рока трајања, неправилног декларисања до измењених органолептичких својстава меса и сухомеснатих производа.

Петровић за сада није желео да именује трговце који су продавали неправилне намирнице јер се, како је рекао, ванредна контрола наставља и прошириће се и на друге трговине, мале месаре, укључујући и друге градове и произвођаче. Тврди да нико у овој инспекцији нема намеру да било шта крије и да ће најдрастичнији примери кршења прописа бити јавно објављени.

"Циљ је да заштитимо купце и омогућимо безбедно тржиште. Изгледа да ове контроле раније нису биле толико учестале", истакао је Петровић.

Како се наводи у Министарству пољопривреде, акције се у даље настављају по плану контрола, а тренутно постоје законске основе за подношење пет пријава за привредни преступ и седам захтева за покретање прекршајног поступка.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS