28. 04. 2024.

 

Ко не буде платио рачун за мобилни телефон, врло је могуће да неће моћи да добије кредит од банке.



Ово правило највероватније ће почети да се примењује следеће године, када се очекује да у кредитни биро Удружења банака Србије уђу и подаци о потраживањима мобилних оператера. Практично, то би значило да ће банкари, поред информација о отплаћивању кредита, располагати и подацима о томе који клијенти не плаћају рачуне за мобилне телефоне.

– Све је више проблематичних кредита, па ће на овај начин банке имати бољи увид у платежну способност потенцијалног клијента. Потребно је да се утврди цела процедура доступности ових података, али ће се они највероватније наћи у кредитном бироу у току 2017. године – наводе у једној од водећих банака на нашем тржишту.

Више информација о клијентима у кредитном биро је један од услова који Србија треба да испуни како би се боље рангирала на Дуинг бизнис листи Светске банке за 2018. годину. Судећи по томе да је амбиција Владе Србије да се за две године нађемо међу првих 20 земаља, овакав потез је сасвим известан. Србија је сада на 47. месту на Дуинг листи.

Светска банка је, између осталог, навела да наша земља „носи негативан поен јер се подаци од компанија које пружају нефинансијске услуге не укључују у извештаје кредитног бироа“. У том смислу, приоритет за унапређење је проширење информација којима располаже кредитни биро.

Према сазнањима "Блица", мобилни оператери који послују у Србији заједно ће наступити око овог предлога Светске банке.

– Кредитни биро је већ покренуо захтев за достављање ове врсте података. Тренутно се чека мишљење повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности – наводе у једној од телекомуникационих компанија.

А да је у кредитни биро потребно убацити што више података, сматра и декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић.

– Слично као у развијеним европским земљама, кредитни биро треба да садржи податке о сваком појединачном грађанину. То значи измирење пореских обавеза, плаћање комуналија, такси, рачуна мобилних телефона и слично. За почетак је најједноставније да се у биро уврсти плаћање мобилних телефона – каже за "Блиц" Ханић.

Према његовим речима, важно је имати комплетне информације у кредитном бироу о свим корисницима кредита.

– На тај начин се смањује ризик да се одобри кредит онима који неће уредно враћати дугове – објашњава Ханић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS