28. 04. 2024.

Национална ознака само за производе од домаће сировине и квалитетније од конкуренције.

У радњама би ускоро могле да се нађу месне прерађевине са ознаком „српски квалитет” која би морала да гарантује да су такви производи направљени искључиво од домаће сировине. Исти жиг предвиђен је и за друге категорије хране – млеко и млечне производе, воће, поврће, житарице, уљарице, грожђе, мед…

Влада Србије усвојила је пре неколико дана Уредбу Министарства пољопривреде по којој ће трговци моћи да поставе у трговинама посебне рафове с ознаком „српски квалитет”. Националну ознаку вишег квалитета моћи ће да имају само они производи за које произвођач може да докаже да основна сировине потиче из Србије, али и који су по питању квалитета изнад конкуренције.

Као и код сваког „означавања” поставља се питање објективности као и да ли ћемо моћи да будемо сигурни да таква храна завређује посебно место у маркетима, а вероватно и више цене у односу на конкуренцију?

У образложењу Уредбе наводи се да ће захтеве за могућност коришћења жига произвођачи хране подносити Министарству пољопривреде. Министарство ће оформити комисију за стручну процену посебних својстава пољопривредних и прехрамбених производа и издавати решења о праву коришћења те ознаке. Они ће, по најавама, бити уписани у посебан регистар одакле могу да буду и избрисани ако се утврди да производ који је означен жигом „српски квалитет” престане да испуњава услове у складу са овом уредбом.

– Произвођачи ће морати да доставе спецификацију производа, податке о пореклу и квалитету основне сировине од које је произведен и опис три посебна својства у односу на прописане захтеве квалитета за сваку врсту производа – наводи се у тексту Уредбе.

Списак са првим корисницима ове ознаке биће објављен на сајту Министарства пољопривреде, а већ сада су почела нагађања ко би први из сектора месне индустрије могао да се похвали овим жигом иако је познато да се произвођачи месних прерађевина у великој мери ослањају на увозне сировине.

Од 2014. године у Србији се спроводи пројекат „Унапређење безбедности и квалитета производа у сектору прераде меса“, које финансирају Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ФАО. У оквиру тог пројекта ради се и на развоју националне шеме квалитета, која би се у почетку односила на производе од меса, а касније постала применљива и на остале производе.

Према ранијим информацијама, овим поводом већ је било дијалога са представницима неколико месних индустрија – „Карнексом”, „Јухором”, Индустријом меса Бачка Топола, „Златиборцем” и произвођачем под називом „Суват”.

– Неке од чланица ЕУ развиле су сопствене, националне шеме квалитета за пољопривредне и прехрамбене производе. Једна од најпрепознатљивијих је ознака квалитета Лабел Роуге из Француске. Део тог искуства желимо да пренесемо у Србију – рекли су нам у Министарству пољопривреде.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије каже да је ова врста означавања прихватљива али да се морају поставити јасни критеријуми и правила игре, како се пројекат не би свео на популизам.

– Мислим да држава не треба да стоји иза означавања хране. Да, али кроз финансијску подршку али не да буде директно укључена. Потрошачка удружења морала би да буду укључена у такве пројекте како би се обезбедила непристрасност кроз упоредну контролу квалитета тих производа – сматра наш саговорник.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS