26. 04. 2024.

Зашто величина одеће и обуће у радњама одудара од стандарда?

Исте димензије, а бројеви различити - овим речима се може описати величина обуће и одеће заступљене у бутицима у Србији. Истражили смо зашто је то тако.

Мајице у две радње, различитих ознака за величину. Једна мајица била је С, а друга Л. Када их упоредите, испостави се да су идентичних димензија. Са овом ситуацијом сусрећу се многи грађани, а како објашњава Зоран Николић, председник Организације потрошача Крагујевца, до тога је дошло када је дизајн преузео примат у изради одеће и обуће.

- Некада су потрошачи без икакве бриге куповали ону величину која им одговара у било којој продавници и земљи. Међутим, сада је дошло до промене, те један потрошач може да користи величине у распону од три броја (на пример од С до Л). То је нешто што не би смело да се догађа и требало би се вратити на оно што је основно јер не знамо више шта је основ за величине - објашњава Николић.

Српски стандард који дефинише обележавање величине обуће и одеће не постоји.
Мирјана Рељић, Институт за испитивање квалитета обуће и одеће

Зашто се мењају стандарди

промене тежине и висине популације
зависно од материјала
зависно од технологије
зависно од модних трендова


- Правилником о означавању дефинисано је обавезно означавање величине, али не и стандард по којем се величина дефинише. С обзиром на то, могућа је примена различитих стандарда за означавање. Српски стандард који дефинише обележавање величине обуће и одеће не постоји - наглашава Рељић. Како каже, услед различитих резултата испитивања мера у различитим земљама, табеле се карактеришу флексибилношћу мера тела у зависности од земље.

- Овакав систем стандардних величина дозвољава свакој земљи/произвођачу да слободно комбинује мере и величине у складу са захтевима тржишта, услед чега се и јављају разлике у димензијама сличних производа у истим величинским бројевима. Наравно, примена другачијих стандарда за означавање величине одеће од оних прописаних правилником такође може довести до знатних разлика у димензијама одевног производа у односу на оно што сматрамо уобичајеном величином.

Она истиче и како стоје ствари код обуће.

- Постоји један дужински број у различитим ширинама. Значи, ципеле различитих модела, а истих бројева, неће одговарати истом стопалу. Односно, број, на пример 40, јесте исте дужине, али је код различитих модела различите ширине, тј. калупа. Тако да уколико носите величину 40, можда нећете моћи носити сваки модел јер они нису исте ширине - обима прстију.

Такође, постоји неколико система обележавања обуће, а код нас је заступљен европски, тј. француски систем мера, који се означава бројевима 35, 36, 37... С друге стране, у Америци и Великој Британији служе се величинама 7, 8, 9...

Табеле из 2015. године

Да би се одредила величина одевног предмета, користе се мере тела према стандардизованим табелама из 2015. године.

- Овим стандардом величина тела је дефинисана помоћу одговарајућих примарних (висина тела, обим груди, обим појаса, обим бокова, обим шаке, обим главе), а по потреби и секундарних мера (дужина корака, дужина руке....) и то коришћењем одговарајућих бројева или словних ознака. Словно означавање се углавном користи према овом стандарду за комотнију гардеробу или за одевне предмете који су направљени од еластичних материјала - каже Мирјана Рељић.


Извор: Блиц

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS