26. 04. 2024.

Тржишни инспектори убудуће ће у тајности шпартати радњама и кафићима и проверавати да ли трговци издају фискалне рачуне, варају ли купце на акцијама и да ли наплаћују на каси исту цену као што је истакнута на рафовима.

Ове новине доноси Закон о инспекцијском надзору, који би требало да ступи на снагу до краја године. Захваљујући њему, инспектори неће као до сада морати да најављују контролу, већ ће инкогнито улазити у продавнице као "тајни купци" не би ли тако лакше уочили евентуалне преваре.

Мора све по закону

Такав метод провере рада трговаца и угоститеља одавно је присутан у многим земљама, али се код нас до сада није примењивао.

- Прикривена куповина може да се обави без претходног обавештавања трговца или угоститеља, а није потребна ни службена легитимације или налог. У склопу прикривене куповине, инспектор је овлашћен да проверава цене на акцијама, као и да ли се оне на рафу слажу са наплаћеним. Такође, проверава се и издавање фискалног рачуна. као и да ли одређени послодавац запошљава раднике по закону - новине су у предлогу Закона о инспекцијском надзору, који, додуше, предвиђа да се метод прикривене куповине користи само у случајевима када инспекција посумња да се не ради по закону.

Како за Информер наводи министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, овај метод контроле је у многим земљама дао одличне резултате у борби против сиве економије.

- Помоћу прикривене куповине олакшава се рад инспектора на терену. На овај начин прикупљају се докази који указују на нелегалну трговину и када је потребно утврдити промет за који се не издају фискални рачуни - објашњава Ружић.

Стоп превари

У удружењима за заштиту потрошача надају се да ће нова мера натерати трговце да почну редовно да издају рачуне за робу, али и да престану са лажним акцијама и осталим обманама на које свакодневно наилазимо током куповине. Председница Центра за заштиту потрошача Вера Вида подсећа да се ова пракса дуго већ примењује у свету и да је добро што ће заживети и код нас.

- Трговци сада неће знати да ли им је у радњу ушао инспектор или обичан купац, а инспектор ће несметано моћи да провери да ли се поштују сви закони и прописи. Велики број трговаца уопште не води рачуна о томе, па врло често имате случајеве да подигну цене, а онда их спусте на пређашњи ниво и то назову попустом, најављују акције којих нема, не издају рачуне, имају једну цену на рафовима, а другу на каси. Верујем да ће се сада томе мало стати на пут. Добра је и ствар што у овом случају нема најаве инспектора да ће доћи у контролу, па ће трговци стално морати да буду у приправности - сматра Вида.

Паповић: Инспектори треба и да кажњавају

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић оцењује да је држава решила да озваничи институцију прикривеног купца, али је уверен да инспекторима треба дати и друга овлашћења.

- Овај предлог државе је у реду, али мислим да инспектори треба да имају овлашћења да на лицу места кажњавају несавесне трговце. Да им се уведу прекршајни налози и да одмах изричу казне, јер овако све иде на суд, а ту предмети чекају и по две године, када случај застарева, па нема ништа од казне - закључује Паповић.

Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS