02. 05. 2024.

Током протеклих неколико недеља приметан је значајан пораст продаје ван пословног простора на тзв. промоцијама где се уз бесплатну вечеру и пиће продају врло скупи и, често, непотребни производи попут ћебади, магнетних прекривача који лече све, јастука и слично. Ако се има у виду њихова цена тада се значај заштите најстарије популације као потрошача намеће као императив.

Осим трговаца који директно крше Закон о заштити потрошача (погледати доњи део саопштења) фонд ПИО не сме да се понаша као класичан административни шалтер. Основна делатност поменутог фонда је управо брига о корисницима пензија. Бригом се не мпже сматрати оно што сада раде: спровођење административне забране зарад, наводно, омогућавања пензионерима да купе робу на рате?! Према званичним подацима, постоји више од 600 потписаних уговора са фирмама о продаји робе пензионерима на више месечних рата.

Позивамо Фонд да без одлагања престане да буде саучесник у незаконитим радњама којима се ионако осиромашени пензионери безобзирно пљачкају. Пажљиво смо бирали реч и не постоји ништа друго што би описало актуелну ситуацију, јер је вредност уговора често и изнад 1500 еура?! Где је заправо проблем?

Закон о заштити потрошача даје право потрошачу да одустане од куповине производа купљеног на промоцијама, на даљину, путем интернета и др. Једном речју, све што није купљено у малопродаји (продајном објекту) подлеже једностраном раскиду уговора у року од 14 дана од дана куповине. Поред тога, битна одредба садржана је и у забрани наплате било какве накнаде пре испоруке робе! Сведоци смо, на жалост, да се путем административне забране пензионерима одбија од пензије и по неколико рата пре него што добију производ.

Позивамо одговорне у ПИО фонду да, пре активирања забране, провере да ли је потрошачу (пензионеру) предочено право на једнострани раскид уговора, да ли је предат образац за једнострани раскид уговора и да ли је роба испоручена. Уколико је одговор на било које од ових питања негативан, тада Фонд и формално постаје саучесник у незаконитим активностима.

НОПС ће у сарадњи са Тржишном инспекцијом предузети све неопходне активности како би се поменуте незаконите радње што пре зауставиле. Оно што одговорни у ПИО фонду треба да ураде јесте да престану да помажу пензионерима на овакав начин.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS