02. 05. 2024.

Ако Раваница ћути, да ли ће бубе из њиховог производа саме нестати?

Ни недељу дана након обавештења да је у њиховом производу Бонжита пронађена пресована буба, произвођач Раваница не налази за сходно да реагује у складу са добром пословном праксом и одговорношћу према здрављу и безбедности потрошача.

Наиме, Националној организацији потрошача Србије, обратио се потрошач који је у купљеној Бонжити пронашао пресованог инсекта, који се ту, највероватније,  нашао током завршног процеса производње, о чему је НОПС одмах обавестио произвођача, фабрику кондиторских производа Раваница из Ћуприје. Међутим, Раваница нема намеру ни да се извини потрошачима, ни да обавести јавност шта ће предузети како би се предупредила оваква грешка убудуће, Раваница је једноставно одлучила да – ћути.

Потрошачи су остали ускраћени за неопходну реакцију произвођача у овом случају, а поверење које се једном изгуби, тешко се поново стиче.

О целом случају је обавештена и Пољопривредна инспекција, која је случај узела у даље поступање.

Овом приликом постављамо питање и инспекцијским органима – да ли су посетили фабрику у Ћуприји и шта је предузето по овом питању? Потрошачи то од њих одмах очекују.

Потрошачима саветујемо да се уздрже од куповине производа Раваница, све док не буде недвосмислено јасно да су у тој фабрици кекса и кондиторских производа предузете мере предострожности у смислу безбедности хране."

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS