29. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) се обратила сектору тржишне инспекције са представком у којој се наводи да привредно друштво New Great Vision из Београда продаје електронске цигарете за које даје „лимитирану  гаранцију“ у трајању од 6 месеци.

Сходно одредби чл. 67 Закона о трговини („Службени гласник РС“ бр. 53/2010), а на основу представке НОПС-а, Тржишна инспекција је покренула иницијативу инспекцијског наџора по службеној дужности код привредног субјекта New Great Vision д.о.о. из Београда, бул. Зорана Ђинђића бр. 77, Л3-3.

У складу са одредбама члана 57. Закона о заштити потрошача („Службени гласник РС“ бр. 73/2010), трговац је дужан да се при закључењу уговора уздржи од употребе израза „гаранција“ и израза с тим значењем, ако по основу уговора о продаји потрошач не стиче више права него што има у складу са овим законом.

У поступку инспекцијског наџора утврђено је да услови „лимитиране  гаранције“ коју даје трговац, обезбеђују потрошачу мања права од права која му припадају по основу саобразности робе уговору, односно која су прописана одредбама чл. 51-54. Закона о заштити потрошача. С обзиром на утврђено чињенично стање, тржишни инспектор је донео решење којим је наложио New Great Vision Д.О.О. да се при закључењу уговора о продаји електронских цигарета и пратеће опреме робне марке E-Feel и Joyetech које продаје у оригиналном паковању и при оглашавању поводом продаје наведене робе уздржи од употребе израза „гаранција“ и давања гарантног листа са „лимитираном гаранцијом“ јер се потрошачу дају мања права од законом утврђених. Због утврђене повреде прописа поднет је захтев за покретање прекршајног поступка пред Прекршајним судом.

У инспекцијским контролама такође је утврђено да и привредни субјекти MEDISANA-TRADE ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ, ТРГОВИНУ И УСЛУГЕ Д.О.О, МБ 17348752, ПИБ 102047377, са пословним седиштем у Београду, Јеврејска бр. 13 и UMBRELA CORPORATION LTD. Д.О.О, МБ 20692731, ПИБ 106851710, са пословним седиштем у Београду, Хероја Милана Тепића бр. 3, приликом нуђења електронских цигарета злоупотребљавају израз „гаранција“ супротно одредби члана 57. Закона о заштити потрошача, па су предузете законом прописане мере.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS