17. 05. 2024.

Детету из Ниша за крштење поклонили лутку која је ШОКИРАЛА СВЕ ПРИСУТНЕ

Када је ћеркица Нишлијке С. Ј. за крштење добила на поклон лутку, ни на крај памети јој није било какво ће их изненађење дочекати пошто отпакују амбалажу и завире испод гардеробе пластичне играчке.

Иако се на основу натписа на кутији јасно може закључити да је у питању лутка и то девојчица, јер има јасно нацртан кармин и розе гардеробу, када јој се скине одећа може се видети да има - мушки полни орган!

- Ћекица која има свега шест месеци, добила је лутку као поклон на крштењу. Видела сам да има и неко дугме које, када се притисне, требало би да се чује музика. Пошто се није чула музика, скинула сам одећу са лутке и шокирала се. Лутка је имала мушки полни орган. На кутији јасно пише "Baby girls fashion", лутка је нашминкана и јасно је да је намењена девојчицама, па је најблаже речено непримерено да има мушки полни орган - каже мајка девојчице С. Ј. из Ниша.

Она каже да је помислила да је њихов примерак лутке фелеричан јер се боја главе разликовала од боје тела, па је покушала да је замени. Али, у продавници се уверила да и друге лутке имају исти "фелер".

- Мислила сам да само наша лутка не ваља, да је дошло приликом грешке током склапања и да су помешали главу и тело. Али, када је продавац узео једну исту такву лутку са рафа и отворио је, и она је имала мушки полни орган. Нису могли да је замене јер нисмо имали рачун, будући да смо је добили на поклон - каже С. Ј.

Она наводи да су покушали да укажу продавцима на то да је производ погрешно делкарисан и да би требало да се на амбалажи назначи прецизно каква су карактеристике играчке и коме је намењена.


Без деклерације

- Немам ништа против различитости, али као избор одраслог појединца, а не као наметање тек рођеном детету. У продавници кажу да нису они криви јер "нам нису они поклонили лутку". Па ко може приликом куповине да отвори амбалажу, скида гардеробу са лутке да би проверио да ли женска лутка има мушки полни орган!? Овако декларисан производ није адекватан ни за пол ни за узраст деце којој је намењен - додаје она.

У продавници (назив радње познат редакцији) нисмо успели да добијемо информацију одакле су на наше тржиште стигле ове лутке, да ли су приликом набавке имали информацију да лутка има мушки полни орган, да ли је било још притужби купаца, колико је таквих играчака продато и да ли ће их вратити добављачу.

Позивом на број телефона продавнице, речено нам је да питања доставимо мејлом и да ће власници оговорити на њих. На питања послата на мејлове ове фирме, одговор није пристигао до закључења текста.

Извор: Блиц

 


Наше удружење потрошача је дошло до податка у којим се продавницама нуди ова лутка, па саветујемо да их заобилазите у "широком луку".

Продавац је MOGLY TOYS

www.moglytoys.com

 

Уколико су битне карактеристике производа оглашене тако да крајњег потрошача доводе у заблуду о основним обележјима и природи производа, претпоставка је да у таквом оглашавању има елемената непоштене односно обмањујуће пословне праксе. Овакве и сличне случајеве треба пријављивати Тржишној инспекцији, која има дужност и овлашћење да испитује да ли се оваквим чињењем обавља непоштена пословна пракса.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS