03. 05. 2024.

Председник НОПС-а правноснажно ослобођен свих оптужби након четири године маратонског судског поступка које је против њега водило предузеће „Раваница“ из Ћуприје а све због „бубашвабе у бонжити“.

Подсећамо јавност да је председник НОПС-а, Горан Паповић, позвао потрошаче да се уздрже од куповине производа „Раванице“ све док се пољопривредној инспекцији не дозволи контрола погона за производњу, а којој је у два наврата забрањен улаз у фабрику по налогу главног пољопривредног инспектора, а након што је потрошач у бонжити пронашао бубашвабу и производ уз рачун доставио организацији потрошача.

Узорак производа и рачун предати су лично начелнику пољопривредне инспекције, а произвођач обавештен о свим околностима овог случаја. Како се наведено предузеће уопште није огласило, а након што су им достављене фотографије, а инспекцији забрањен улаз у фабрику, Горан Паповић са позиције председника НОПС-а изнео је цео случај у јавност.  Убрзо након тога, против њега лично поднета је приватна кривична тужба због нарушавања пословног угледа и кредитне способности тешка више од десет милиона динара. У првостепеној пресуди коју је у поступку по жалби укинуо Виши суд у Јагодини, Горан Паповић проглашен је кривим за ово кривично дело. Након што је ова срамна пресуда укинута и предмет враћен на поновно суђење, председник НОПС-а ослобођен је свих оптужби.

 


Након ослобађајуће пресуде, а после четири године суђења намеће се закључак да је темељна реформа правосуђа нужна. Овакви случајеви не смеју да се понове. Организације потрошача морају несметано да раде на заступању интереса потрошача и заштити њихових основних права. Међутим, сведоци смо да је и даље могуће са лакоћом кршити основна права потрошача, у овом случају - право на информисаност, док се правда и безбедност од производа опасних по здравље суспендују ради заштите економских интереса једног предузећа и локалних моћника.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS