28. 04. 2024.

Инспекција Министарства здравља Србије данас и сутра контролисаће да ли су спорне серије Јувитана производа повучене из продаје, речено је у том министарству.

Како су у министарству рекли агенцији Бета, утврђиваће се да ли је број број производа који је стављен у промет усаглашен са бројем производа који је повучен.

„Уколико инспектори негде затекну спорне производе, биће уклоњени на лицу места уз подношење пријаве против продавца”, рекли су у Министарству здравља.

То министарство је 8. новембра објавило је да се сумња у здравствену исправност седам врста Јувитана дечијих кашица и да би могле представљати ризик по здравље деце јер је у њима пронађен повећан садржај одређених врста престицида.

Након тога, фабрика дечје хране Јувитана у Инђији обуставила је производњу и саопштила да ће забрана производње трајати док акредитоване лабораторије не испитају здравствену исправност сировина и готових производа који се налазе на лагеру у фабрици.

У саопштењу компаније Свислајон Таково наводи се да уколико налаз Министарства здравља буде тачан, биће уништене залихе спорних производа, а фабрика у Инђији ће бити трајно затворена.

Та компанија је нагласила и да неће дозволити гашење свог најјачег бренда у производњи дечје хране и да ће фабрика бити измештена тамо где ће се на тржишту обезбедити здравствено исправне сировине.

Извор: Бета

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS