02. 05. 2024.

Петогодишњи дечак из Хрватске преминуо је прошле недеље због тровања салмонелом из јаја која су, по писању тамошњих медија, пореклом из Пољске и купљена у „једном великом трговинском ланцу”.

У вези са немилим случајем у Хрватској, у којој је једно дете прошле недеље преминуло, услед тровања салмонелом из јаја пореклом из Пољске, Министарства пољопривреде саопштило је да у Србији, у претходном периоду, није било увоза конзумних јаја из ове државе.

– Управа за ветерину интензивно контролише издавања увозних решења поготово када се ради о конзумним јајима. Све пошиљке конзумних јаја, укључујући и оне које се увезу у Србију, подлежу прописаним контролама, а поготово на салмонелозу пре пуштања у промет на наше тржиште – наводи се у саопштењу Управе за ветерину. У току 2016. године у Србију је увезено 12 пошиљака конзумних јаја и то све из Босне и Херцеговине у количини од 164.040 килограма, а све анализе су биле исправне и контролисане на салмонелозу пре пуштања у промет.

– Што се тиче увоза из Пољске ове године увезено је 109.839 килограма јаја у праху, беланце у праху и жуманце у праху и све пошиљке су биле исправне и пуштене у промет. Управа за ветерину ће наставити са појачаним контролама увозних пошиљака ради безбедности на тржишту Републике Србије – истиче се у саопштењу.

Како је објавио „Јутарњи лист” једно дете умрло је прошле седмице, а двоје је у критичном стању због тровања салмонелом превезено у болницу. Како се наводи, сиромашна петочлана породица Видовић из Брегане заразила се салмонелом из јаја. Петогодишњи дечак је преминуо пре доласка хитне помоћи. По сведочењу комшија, родитељи су га ујутро нашли мртвог у кревету. Остали чланови породице, родитељи и две сестре, у критичном су стању одвезени у Клинику за инфективне болести „Др Фран Михаљевић”. Из ове клинике у међувремену је потврђено да је „код деце доказана салмонела”, док се за родитеље још чекао налаз, као и да је стање свих чланова породице, који су на болничком лечењу, тренутно стабилно.

Овај лист наводи да је тек током протеклог викенда званично потврђено да је салмонела изолована из јаја пронађена у кући Видовићевих. Незванично се сазнаје да су јаја била увозна, пореклом из Пољске, и купљена у „једном великом трговинском ланцу” где су одређено време стајала на полицама због чега се страхује да може бити нових случајева тровања салмонелом. „Јутарњи” преноси да су заражена јаја, конкретно из те продавнице, повучена из продаје, али сада треба ући у траг осталим, послатим у друге радње тог ланца. Са овим случајем упознато је и хрватско Министарство здравља, које је на терен послало своје санитарне инспекторе, пише „Јутарњи лист”.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS